Спомени за акад. Светлин Русев (Видео)

Какъв беше художникът и творецът Русев, разказват негови близки колеги

Почина един от патриарсите на българската духовност – художникът Светлин Русев. Интелектуалец, политик, общественик - личността му ще остави трайни следи в българската история. Издъхна у дома си, от инфаркт, броени дни преди да навърши 85 години, пише novanews.bg.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI век. Завършил е живопис при професор Дечко Узунов. Неговите картини са желан експонат във всяка една изложена колекция. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите. Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП. Светлин Русев е бил народен представител. От малцината, дръзнали да противоречат и на своите - например на Тодор Живков, за Паметника „1300 години България”.

„Той беше много обран човек. Никога не коментираше нищо лично. Впечатляваше ме чувството му за хумор. Преди 20 години разбрах какво е да се трудиш в областта на изкуството. За такива личности няма ден, няма нощ, няма почивен ден. Той беше творец, не чиновник. На Светлин Русев всеки беше готов да помогне. Той даваше, но и получаваше много отсреща. Отстрани нещата изглеждаха леки и лесни, а всъщност отзад стоеше винаги много знание и много труд”, разказа в студиото на „Събуди се” Аделина Филева, директор на Софийската градска галерия.

„Ние бяхме в първия випуск на Светлин Русев. Може би затова той беше изключително ентусиазиран. Водехме разговори на различни теми”, спомня си проф. Десислава Минчева, преподавател в националната художествена академия.

„Светлин Русев беше необикновен човек. Той ни даваше уроци по нравственост, не беше просто учене на занаят", професор Ивайло Мирчев, преподавател в националната художествена академия

„Светлин беше една фигура, която обединяваше всичко, което може да влезе в съзнанието на един творец. Благодарни сме, че се познавахме с него и имахме възможността да работим заедно. Той беше тук преди десетина дни, за да донесе една от последните си творби, за да участва в една обща изложба, посветена на духовните ценности. Разговаряхме, но по нищо не личеше, че той чувства някаква тежест”, разказа Илия Велчев от Художествената галерия в Плевен.