Делян Добрев за АЕЦ "Белене": Условията са най-важното нещо, те са ключови

"Времето ще покаже дали тези инвестиционни намерения са сериозни", допълни той

Аз не съм съгласен, че рестартираме "Белене", защото решението на Министерския съвет и евентуалното решение на Народното събрание ще бъдат в посока да даде мандат на правителството да преговаря и то при съвсем ясни и категорични условия. Това коментира в предаването "Още от деня" по БНТ Делян Добрев.

Условията тук са ключовото, те са най-важното нещо, обясни Делян Добрев.

"Условията трябва да са, че държавата няма да дава пари, няма да дава държавни гаранции, няма да гарантира задължително изкупуване, няма да гарантира преференциална цена и т.н. Тоест ние не бива да поемаме за една такава инвестиция риск върху държавата или върху обществото", отбеляза Добрев.

"Времето ще покаже дали тези инвестиционни намерения са сериозни", допълни той.

"Даването на мандат сега не означава отмяна на решението, автоматична отмяна на решението за спиране, мандата означава, че казваме на правителството - Парламентът ако приеме такова решение, ще каже на правителството преговаряйте следващите 6 месеца или до края на годината", каза още той.

"Когато чуем какви са условията, при които може да се построи тази централа, парламентът ще каже да или не", подчерта Добрев.