Отложиха предложението за промяна на общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на ППС

Решението за отлагане бе прието след като бяха направени поредица от предложения за промени по внесения проект за изменение на нормативния акт

Общинският съвет на Плевен отложи днес предложението за изменение, допълнение и поправка на общинската Наредба № 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на общината. Решението за отлагане бе прието след като в залата бяха направени поредица от предложения за промени по внесения проект за изменение на нормативния акт.

Причините, налагащи промените в Наредба №3, са три - съответствие на Наредбата с разпоредбите на Закона за движение по пътищата /ЗДвП/, подобряване ефективността на административно-наказателните разпоредби и отстраняване на неточности в текста.

С предложение, регистрирано в деловодството на Общината на 16 февруари тази година, прокурор при Окръжна прокуратура предлага мерки за отстраняване на разминаване на Наредба № 3 с текстове от Закона за движение по пътищата. Аналогични указания съдържа и писмо от 17 януари на Районната прокуратура. Установените от прокурорите несъответствия са в съдържанието на чл.31в от Наредбата, който според тях противоречи на чл. 99 от Закона за движение по пътищата. Докато в чл.99 от Закона съществуването на пътната маркировка е задължително, то словосъчетанието на чл.31в Наредбата навежда на извода, че обозначаването с пътна маркировка е по скоро възможно, а не изискуемо.

Предлага се изчистване и на непрецизни формулировки в Наредбата. Така например използването на термина „негодни за експлоатация автомобили", за който липсва законова дефиниция, навсякъде в текста се предлага да бъде заменен с термина „с излезли от употреба МПС.“

Нов раздел в Наредбата ще разписва и общи правила за паркиране в общината, с конкретни забрани за това. Един от текстовете предвижда забрана за престой и паркиране на ППС върху тротоарите, в обособени зелени площи за общо ползване, по улиците с пътни знаци за забрана на престоя и паркирането, на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал.

Част от предложението за промяна на Наредба №3 е и нов чл.29б, в който е записано, че заплащането на таксата за паркиране и удостоверяване на правото на паркиране в обособените зони, ще става по три начина - с фискален касов бон - талон за платено паркиране, издаден от служител, обслужващ зона за почасово платено паркиране; с карта, удостоверяваща правото на паркиране, и  чрез изпращане на кратко текстово съобщение (SMS).

Друга важна промяна, предложена в проекта, е разписване на правила за режим на локално платено паркиране на ППС, чийто ползватели са от домакинството. Правото на локално платено паркиране ще се установява с годишна карта, като размерът на сумата, която ще заплащат правоимащите лица, ще се определя в Наредба № 17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на Общинския съвет.

След дебат по внесения проект за промени в Наредба №3 Общинският съвет гласува предложението да бъде отложено за  заседанието през месец юни.