Нови успехи за клуба по бойни изкуства No Limitation – Плевен

2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала завоюваха плевенските бойци през последните две седмици

В последните две седмици плевенския клуб, развиващ Бразилско Джиу Джицу, Граплинг и ММА, взе участие в две състезания по правилата на Бразилското Джиу Джицу (БДжДж).

На 19.05.2018 клубът взе участие в държавното първенство по Джиу Джицу, оранизирано от Българска Джиу Джицу Федерация. Първенството беше в два дни като за пръв път дисциплината Не Ваза (Бразилско Джиу Джицу) беше в отделен ден. Това ясно показа нарастващия интерес към това направление на Джиу Джицуто. На това състезание плевенският клуб се включи с 6 състезателя, като повечето от тях бяха дебютанти на този правилник. "Нашите участници бяха Александър Антонов (кат. 62кг начинаещи), Цветомир Диков (кат. 77кг начинещи), Свилен Иванов (кат. 77кг начинаещи), Захари Георгиев (кат.85кг начинаещи), Амин Елмубарак (кат. тежка начинаещи) и Цветомир Славков (кат. Тежка начинаещи). От всичките ни състезатели само Алекс има 3-4 състезания на този правилник", споделят от No Limitation – Плевен.

"Всички състезатели се бориха добре, но липсата на опит се усети. Въпреки това двама от участниците ни завоюваха медали, това са – Алекс Антонов, който стана шампион в своята категория и Захари Георгиев, който стана трети в категорията си. По правило всеки завоювал медал в категорията си може да се запише в абсолютната категория и нашите двама медалисти го направиха. Там Алекс остана трети, а Захари изпусна с една точка противника си и това го лиши от възможността и той да се придвижи към медал в абсолютната. Така от това състезание отбора ни завоюва 1 златен и 2 бронзови медала", допълват от клуба.

"Второто състезание, на което взехме участие беше на 02.06.2018 – София Опън, на този турнир имаше състезатели и от други държави като Македония, Гърция и др. Този път клубът ни участваше с 4 състезатели – Александър Антонов (кат. 70кг бели колани), Свилен Иванов (кат. 82.3кг бели колани), Захари Георгиев (кат. 88.3кг бели колани), и Петко Георгиев (кат. 100.5кг бели колани). Този път само Свилен не можа да се пребори за медал и отпадна на първата си среща. Алекс Антонов отново завоюва златен медал в категорията си, Захари Георгиев стигна до полуфинали и взе отново бронз, а Петко Георгиев въпреки състезателния си дебют на БЖЖ успя да стигне до финал и да вземе сребро. Поради лека контузия на Захари, само Петко и Алекс се записаха в абсолютната, където Алекс отново успя да вземе бронз. Така от това състезание клубът ни от 4 състезателя взе 4 медала – 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови.

Понеже се вижда, че има разлики в категориите между двете състезания ще внесем малки пояснения, за да може да има по-добро разбиране от обществото за нашите спортове. Първото състезание се организираше от Българска Джиу Джицу Федерация, която развива традиционно Джиу Джицу, в което има няколко направления и Не Ваза (партерна борба) е само една от дисциплините. Второто състезание се организираше от софийският клуб Туистед Джиу Джицу и беше специфично състезание, насочено към Бразилското Джиу Джицу(партерна борба). Двете дисциплини Бразилско Джиу Джицу и Не Ваза в традиционното Джиу Джицу са аналогични дисциплини с почти еднакви правилници. Разликата е, че в Не Ваза разделението по опит е напреднали и начинаещи, а в БДжДж разделението по опит е по колани. Има и малко разминавания в тегловите категории, както и това, че в Не Ваза кантара е без кимоно, а в БДжДж кантара е с кимоно и непосредствено преди срещите", разясняват от No Limitation – Плевен.

"Като цяло от двете състезания нашия клуб завоюва 2 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала. Клубът ни участваше в състезанията като част от отбора на Туистед Джиу Джицу, които са един от силните български клубове в сферата на Бразилското Джиу Джицу. Ние сме техни представители за Плевен в това направление и благодарение на това партньорство редовно  получаваме възможност за техническо израстване на нашите членове.

В заключение искаме да изкажем благодарност към организаторите на двата турнира Българска Джиу Джицу Федерация и Туистед Джиу Джицу София, както за перфектната организация на турнирите, така и за доброто съдийство. Искаме да благодарим и на всички български клубове взели участие в тези турнири и работещи за разпространяването на спорта ни. Не на последно място искаме да благодарим и на всички наши членове, дори на тези, които нямат състезателни амбиции, защото те са важна част в подготовката на състезателите", завършват от No Limitation – Плевен.