Министър Петкова: Очаквам следващата седмица НС да реши за АЕЦ "Белене"

Според нея съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор

"Що се отнася до АЕЦ "Белене", ако парламентът вземе решение и даде мандат на правителството да работи в тази посока, това, което се предлага като вариант, е свързано с възможността да се търсят варианти за реализация на проекта, при много ясно очертани параметри", каза Теменужка Петкова в "Неделя 150" по БНР.

"На първо място – да не се предоставя държавна гаранция, на второ място – да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно – да бъдат обособени активите и пасивите във връзка с проекта в една отделна компания, т.е. проектът да бъде реализиран на пазарен принцип. Всичко това ще бъде оценено, тъй като трябва да се направи оценка на тези активи – материални и нематериални, и тази оценка ще ни даде възможност да видим какъв дял бихме могли да притежаваме от една такава компания. Това, с което ние можем да участваме, е наличните активи във връзка с проекта АЕЦ "Белене", посочи тя.

Министър Петкова каза още, че очаква в рамките на следващата седмица да има решение на парламента по отношение на проекта "Белене".

„Мисля, че в рамките на тази седмица, която предстои ще има подобен дебат в пленарна зала. Така че, очаквам такова едно решение, или каквото и да е решение, да е факт  в рамките на тази седмица. Моята информация е, че това ще бъде в рамките на следващата седмица“, каза тя.

Министър Петкова потвърди думите на вицепремиера Томислав Дончев за четвърти потенциален инвеститор за проекта: "Наистина има писмено заявен такъв интерес, но нямаме такава оторизация да говорим от името на компанията или да споменаваме имена. Нека засега за запазим мълчание по този въпрос".

Според нея съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор.