Поредица от кражби с взлом в Плевенско, задържани няма

Маскираните обирджии са уловени от охранителните камери на почти всички похитени обекти, но засега не и от полицията

Поредица от кражби с взлом в Плевенско разгневи местните, съобщиха от btvnovinite.bg. На прицел са магазините, които предлагат акцизни стоки. Маскираните обирджии са уловени от охранителните камери на почти всички похитени обекти, но засега не и от полицията.

Последният случай е от 22 май. В 3 ч. през нощта четирима маскирани влизат с взлом в хранителен магазин в центъра на град Искър. Преодоляват ролетна щора, двойна врата, видеокамери и настъпват към целта.

„Влизането им с взлом беше два пъти. В смисъл – единият път бяха влезли, напълниха си два чувала с цигари и явно са имали още време и са влезли втори път и са си напълнили още един чувал с цигари“, казва собственик на търговския обект Борислав Пърлийски.

„Интересното в случая е, че наистина полицията е на доста близко разстояние, може би 50 или 100 метра, и никой нищо не е чул, никой нищо не е видял“, коментира Анатоли Димитров, също собственик на магазин.

Загубите са за малко над 3000 лева.

Месеци по-рано, крадците необезпокоявано разбиват съседен обект.

Венета Христова – съпругата на собственика, вижда обира от дома си, през камерите в магазина.

През цялото време отпред пазел един от крадците, въоръжен с нож, разказва жената.

Загубата е за над 7000 лева, отново в цигари и няколко бутилки скъп алкохол. Обирът на магазина е пети за последните 10 години.

„Подали сме жалба, разпитаха ни от полицията, както всеки път, и досега – нищо. Получаваме след известно време, че е прекратено производството, че е неизвестен извършител“, казва Венета.

От полицията уверяват, че работят по всички случаи, но умишлено отказват да разкрият оперативни подробности.

„Да, при кражбите от хранителните магазини обект на престъпление са цигари с редовен български акцизен бандерол. Това също затруднява работата, тъй като в момента, в който излязат цигарите с редовен акцизен бандерол, знаете, после трудно доказваме произхода по отношение собствеността на цигарите“, коментира Петър Георгиев – началникът на участъка Искър към РПУ Долни Дъбник.

окато чакат разследващите обаче, потърпевшите от Искър и от съседни населени места се обединяват и сами започват издирването на извършителите.

„Аз тръгнах с две снимки на тези разбивачи. Оказа се, че полицаи ги разпознаха. Твърдят, че ще направят всичко възможно да ги задържат. Въпросът е, че полицията на мен ми отговаря, че искат да ги хванат в момент на кражба“, казва Дида Комитска, която е собственик на магазин в село Горна Митрополия.

„В продължение на близо година в плевенския район се извършват може би от една група най-нагло кражби. И досега от полицията няма почти никакви задържани“, добавя Борислав Пърлийски.

Според официалната статистика на МВР от началото на годината досега в Плевенска област са регистрирани 74 кражби от магазини. Петдесет от тях са разкрити. Разкрити са и осем кражби от търговски обекти от минали периоди.

Обраните търговци обаче не вярват на официалната статистика. Дори подозират, че от полицията изтича информация, в коя нощ кое населено място остава без патрул.

„Категорично не, отговарям ви на въпроса – за изтичане на информация не може да се говори“, твърди Петър Георгиев.

Потърпевшите започват подписка с искане за реални действия от страна на институциите. Подготвят и отворено писмо до вътрешния министър.

Това е възмутително поведение на държавата – един път ще им платим данъците, един път сме платили ДДС, плащаме данъците и в един момент ние се грижим за хората, които ни обират, защото те са безработни и няма какво да им се вземе, възмущава се Комитска.