Плевенски малчугани заслужиха грамоти "Млад пазител на природата"

Деца от Плевен, Тетевен и София почистиха и зарибиха река Бели Вит в село Рибарица

В село Рибарица, община Тетевен, се проведе Зелено училище за деца "Бели Вит 2018". Главен организатор на кампанията са членовете на сдружение "Балканка" – София, а съорганизатори – ИАРА Ловеч и Община Тетевен. СУ "Георги Бенковски" - Тетевен също се включиха в организацията. Участие взеха близо 50 деца от общините Тетевен, Плевен и София.

На събитието присъстваха г-н Свилен Русинов – зам.-кмет на Тетевен, инж. Петър Димитров – директор на Басейнова дирекция ,,Дунавски район“ гр. Плевен, Стоян Христов – представител на Национален парк ,,Централен Балкан“. Иван Пандъков – председател на сдружение ,,Балканка“ откри събитието, представи програма за деня, проведе инструктаж и разказа за значимостта на река Бели Вит.

След като се сформираха няколко групи, включващи по един или няколко отговорника, деца и родители, денят премина през следните дейности: почистване бреговете и водите на река Бели Вит в избрани предварително участъци, зарибяване с балканска пъстърва, лекционен курс за деца по ихтиофауна и дънни безгръбначни, демонстрация на риболовна техника. Лекционният курс беше изнесен от Пенчо Пандъков, ихтиолог и член на сдружението.

Децата бяха удостоени с грамоти "Млад пазител на природата" – 2-ра степен от сдружение "Балканка" и Община Тетевен. Получиха и тениски с логото на кампанията, множество брошури, плакати и др.

Зелено училище "Бели Вит" се провежда за втора поредна година. Както миналата година, така и сега, децата с голям интерес се включиха в организираните дейности и се забавляваха, както и научиха полезна информация за обитателите на река Бели Вит и живота в нея.