Баскетболният Спартак без представител на общото събрание на НБЛ

Спорт

07-06-2018, 12:02

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общото събрание на НБЛ ще бъде на 4 юни

Вижте решенията след общото събрание

На 04.06.2018 г., в гр. София, зала Универсиада, се проведе Общо събрание на Националната Баскетболна Лига На заседанието присъстваха:

I. Членове на НБЛ:

Михайл Михайлов - БК "Балкан" , Васил Кифев - БК "Берое" , Любомир Минчев /гост/, Петър Георгиев и Борислав Чилингиров - БК "Рилски спортист", Румен Гунински БК "Академик", Васил Врачев БК "Академик Бултекс 99" , Христо Караджов /гост/ и Константин Папазов - БК "Левски 2014".  БК "Ямбол", БК "Спартак Плевен", БК "Черно море Тича" нямаха представители на заседанието. 

Забележка: Иван Чолаков – законен представител на БК Тунджа (Ямбол) информира Генералния мениджър на НБЛ по телефона за позицията си относно отчетите по дейността и финансите на НБЛ за сезон 2017-2018

Заседанието беше открито в 13:30 ч. от Генералния мениджър на НБЛ - Лилия Борисова, която констатира, че събранието е редовно свикано и има необходимия кворум за вземане на решения.

Дневен ред: 1. ОТЧЕТ НА ДЕЙНОСТТА НА НБЛ ЗА СЕЗОН 2017-2018 Докладва Лили Борисова – Генерален Мениджър

2. ФИНАНСОВ ОТЧЕТ НА НБЛ ЗА СЕЗОН 2017-2018 Докладва Сандра Велчева Хънт – Спортен Директор

3. ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ БК Академик Бултекс 99 (Пловдив)

3.1. Предлагаме 4-те мача от НБЛ да бъдат играни в рамките на 2, 3 и дори 4 дни, когато е възможно. Смятаме, че максимумът трябва да бъде два мача на ден. По този начин ще се осигури по-голямо телевизионно покритие и излъчване ако не на всички, то поне на повечето от срещите, а не както бе досега – само на една. Това ще спомогне много за още по-голямото популяризиране на нашия спорт.

3.2. Отборите от НБЛ плащат най-много пари за съдийки такси, затова би трябвало да имаме претенции да ни свирят най-добрите съдии. Предлагаме да се направи Топ 6 на съдиите, които да ръководят мачовете в елита при мъжете. Тези две тройки ако трябва биха могли да свирят и по два важни мача на кръг – примерно – в петък и неделя. Това е една от първите стъпки към преминаване към професионално съдийство, защото не можем да правим професионален баскетбол със съдии аматьори. Най-качествените съдии могат да ръководят по два мача на седмица. Разбира се, тази бройка може да се попълва при необходимост с рефери от втората шестица в ранглистата. Или пък те да участват в съдийския състав на срещи, които нямат характер на дерби. НБЛ не би трябвало да бъде училище за съдии. Това предложение е свързано с първото – срещите да бъдат разпрострени в рамките на повече дни. Така може да се премахне жребия и съдийската комисия сама да си определя двете тройки. 12 добри съдии са напълно достатъчни за НБЛ.

3.3. Във връзка с оттеглянето на ВИВАКОМ като спонсор, който покриваше разходите за съдийските такси, и натрупаните задължения от някои клубове, предлагаме депозитът за новия сезон да бъде плащан разсрочено – примерно по 3000 лева на месец. По същия начин – в края на всеки месец, да се плащат и съдийските такси, които вече трябва да се поемат от клубовете

4. РАЗНИ Докладват Сандра Велчева – Спортен Директор и Лили Борисова – Генерален мениджър на НБЛ 

След проведени дискусии и коментари, бяха взети следните решения:

По точка 1: Генералният мениджър на НБЛ, Лилия Борисова направи отчет на дейноста на Лигата за сезон 2017-2018. Отчетът бе приет с 6 гласа „За“, 0 гласа „Против“ и 0 гласа „Въздържали се“. Най-голямо внимание се обърна на проблема със спонсорите на НБЛ и липсата на финансова стабилност на организацията.

По точка 2: Спортният директор на НБЛ, Сандра Велчева Хънт направи справка какви са задълженията на БК от НБЛ към момента, както й представи финансовия отчет на НБЛ за сезон 2017-2018. Отчетът бе приет с 6 гласа „За“, 0 гласа „Против“ и 0 гласа „Въздържали се“. ОС на НБЛ потвърди, че в срок до 30.06., БК от НБЛ ще заплатят задълженията си.

По точка 3: ОС на НБЛ разгледа и дискутира предложенията на БК Академик Бултекс 99, като решения не бяха взети по трите точки. Клубовете споделиха мнение по предложенията и се взе решение да се приемат или отхвърлят на следващо заседание на ОС на НБЛ.

По точка 4: ОС на НБЛ реши да се събере на 18.06.2018 г. в 13:00 часа в зала Универсиада, за да вземе решение за бъдещето на НБЛ – каква структура и статут да има организацията, както и начин на функциониране, екип и др. До тогава (краен срок 17.06.2018 г.), БК трябва да изпратят на електронния адрес на НБЛ: [email protected] становище за вижданията им как трябва да продължи да функционира НБЛ. Георги Глушков (Президент на БФ Баскетбол) също бе помолен да изготви такива с евентуални условия, свързани с отделяне на НБЛ от БФБ.

Други предложения, които бяха представени от БК и ще подлежат на обсъждане на следващото заседание на ОС на НБЛ са: 

- Отделяне на НБЛ от БФБ  Плейофната серия да бъде увеличена на 3 от 5 срещи за четвъртфинали и 4 от 7 срещи за полуфинали и финали, поради големия интерес от зрители и публика на тази част от първенството; 

- Броят на срещите в редовния сезон да се увеличи, като НБЛ първенството стартира по- рано и завърши по-късно от досегашния формат. Разбира се при изготвяне на календара да се вземат под внимание заетостта на националния отбор – мъже и участието в европейски клубни турнири.

- Да се обсъди българо-македонска лига с участие на отборите от двете първенства, които не са ангажирани в Адриатическа лига и ФИБА евро турнири.

- Да се обсъди с БФ Баскетбол заетостта на юношите, които през този сезон участваха в срещи от първенствата на НБЛ, А група – мъже, А група – юноши, и не са имали възможност за адекватен тренировъчен процес (за справка Иван Алипиев има 75+ срещи, докато Станимир Маринов 44), който според БК е изключително важен в този етап от развитието има като баскетболисти. 

- Да отпадне системата за избор на съдии, които ще обслужват плейофите на НБЛ – БК да нямат право да посочват 10 имена, както досега, а СК да поеме отговорност за избор на съдии и назначението им.

- Съдиите от първа урна да имат възможност да обслужват всички срещи на отборите, дори и това да означава, че ще обслужват отбори, които са от родния им град.