Лекция на тема "Китайският модел и съвременното цивилизационно развитие" се проведе в СУ "Иван Вазов"

Проф. Марин Русев – преподавател в СУ "Кл. Охридски", гостува в училището

Проф. Марин Русев – преподавател в СУ "Кл. Охридски", посети СУ "Иван Вазов" - Плевен и изнесе лекция на тема "Китайският модел и съвременното цивилизационно развитие".

На срещата проф. Русев представи много интересни факти, свързани с азиатската страна. Учениците научиха, че от Китай е дошъл компасът, както и че от там произлизат банките и банкнотите.

Обсъдиха се и обиколките на Марко Поло, както и мореплавателските пътешествия на Джънг Хъ, бедно момче, което се е издигнало с ума си до поста на първи съветник на китайския император.

По темата за образованието професорът представи нов и интересен модел на преподаване  – т.н. Географски паспорт. Според този метод се преподава информация за държавите в проценти, вместо да се заучават постоянно променящи се цифри. Например Китай заема 6% от територията на земята и е дом за 18% от населението на света (според това можем да се уверим колко гъсто населена е страната). Също така Китай произвежда 56% от телевизорите на световния пазар!

Професорът разказа и за своето посещение на страната и показа интересни снимки и видеа.

След лекцията протече и кратка дискусия. Учениците се интересуваха от проекта на Китай за изграждане на търговска пътна мрежа между Азия, Африка и Европа. Проф. Русев акцентира върху растящата икономическа мощ на социалистическата държава.

Професорът отправи призив и към всички ученици, които имат интерес към географията, да обърнат внимание към често пренебрегвани професии като геолог и специалист по регионално развитие.

Най-активните по време на дискусията получиха награди. Всички останаха доволни от срещата и обогатиха познанията си.