За трети пореден път в Белене ще се проведе "Фестивал на река Дунав"

Част от фестивала е кулинарното състезание „Дунавска трапеза“

За трети пореден път в Белене ще се проведе Фестивал на река Дунав, информират от пресцентъра на местната управа.

Част от фестивала е кулинарното състезание "Дунавска трапеза", което ще се състои на 30 юни от 17,00 часа. Целта на състезанието е да се приготвят традиционни рибни и други ястия, характерни за дунавско-беленския регион, да се възобновят и припомнят забравени кулинарни традиции. Желаещите да участват могат да се включат в готвенето на открито. Приготвянето на храната ще става на огън или газ.

В състезанието могат да участват всички желаещи, без да е необходимо да доказват своя опит в готварството. Участници под 18-годишна възраст трябва да са с придружител.

Краен срок за записване за участие:
До 17:00 часа на 22 юни 2018г. , стая №28 на общинска администрация Белене; 
лице за контакти: Бистра Мънева, тел. 0885310287

Етапите на състезанието са два:

I етап – Приготвяне на ястията – продължителност 2 часа. 
II етап – Оценяване на ястията – продължителност 30 минути.

Организация на състезанието:

Вариантите за приготвяне на храната са на огън или газ. Участниците сами осигуряват продукти, съдове и прибори, необходими за приготвянето на храната, както и газовата бутилка, ако са решили да готвят на газ. Организаторът осигурява работното място, дървата за огрев за участниците, които ще готвят на огън.

За най-добрите готвачи ще има награди.

Оценяване:
Ястията ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател шоуменът и кулинар Иван Звездев на принципа на точковата система от 1 до 10 точки. Ще се следи не само за вкусовите качества, но и за презентационните умения, с които е поднесено ястието, както и наличието на риба в него.

Организатор на състезанието е Община Белене с подкрепата на проект LENA.