"Осмото чудо" на "Българе" най-после и в Плевен! (Видео)

Емблематичната постановка от две години триумфално превзема родните сцени

На 13 юни /сряда/ от 20.30 часа на сцената на Летния театър "Кайлъка" в Плевен Национален фолклорен ансамбъл "Българе" за първи път ще представи пред плевенската публика нашумелия си мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос. Най-после ще бъдат удовлетворени многобройните запитвания на плевенчани кога ще могат да видят емблематичната постановка, която от две години триумфално превзема родните сцени.

"Осмото чудо" по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес". Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на "Българе", а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката. За голяма радост на създателите му, интересът към спектакъла "Осмото чудо" се оказа огромен. През изминалите вече две години от премиерата му на 14 юни 2016 г., той е игран в пълната си и в кратката си версия над 60 пъти в повечето градове в страната, като 5 от тях на престижната сцена на НДК и 3 - на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна.

След двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми, зрителите направо остават без дъх, за пореден път изпитвайки гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Плевенчани сами ще се убедят в това вечерта на 13 юни, когато отново имат възможността да се докоснат до вълнуващото изкуство на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Билетите за представлението на "Осмото чудо" в Плевен на цени от 12, 15, 20 и 25 лева са в продажба на касите на Плевенска филхармония в НЧ "Съгласие 1869" и на пл. "Свобода".