Отпускат се още 700 000 лв. за застраховане на земеделска продукция

Така общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година нараства от 1,5 млн. на 2,2 млн. лева

Със 700 000 лв. се увеличава бюджетът за 2018 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Така общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година нараства от 1,5 млн. на 2,2 млн. лева, информират от МЗХГ.

С допълнително отпуснатите средства повече земеделски стопани ще могат да се възползват от финансовата подкрепа. Целта на подпомагането е да се насърчат малките и средни предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития. Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия.

Заявления за кандидатстване по схемата ще се приемат до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август. Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ (ПСМП) на областните дирекции на ДФ ”Земеделие” до 28 септември. Срокът за сключване на договорите и изплащането на помощта е до 14 декември 2018 г.

УС на фонд „Земеделие“ одобри и допълнителен финансов ресурс от 631 000 лв. по вече подадени заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани за закупуване на средства за растителна защита за контрол на почвени неприятели по картофите за 2018 г. Общо средствата по схемата достигат 1 631 000 лв., при първоначално отпуснати с решение на УС от 12 март 1 млн. лв.          Помощта се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на земеделските стопани за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на почвения вредител. Дейностите са в изпълнение на Националната програма от мерки за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae).

Срокът за сключване на договори и изплащане на помощта е до 22 юни 2018 г.