Откриват изложба с отличените творби от областния етап на конкурса "С очите си видях бедата"

тази година участваха 56 броя рисунки, които са отличени на общинско ниво

На 13 юни в сградата на Областна администрация - Плевен ще бъде открита изложба с отличените творби от областния етап на конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата", а от 10:00ч ще се проведе церемония по награждаване на млади творци.

В областния етап на конкурса тази година участваха 56 броя рисунки, които са отличени на общинско ниво. Големият брой творби сочи, че младото поколение е съпричастно към проблемите на човека – от най-малкия инцидент до големите бедствия, застрашаващи милиони хора. През погледа на младите художници се виждат не само потенциалните опасности, които заплашват хората, но и възможностите за всеки да се защити в беда, и кои са институциите в държавата, които могат да му помогнат в критичен момент.

Целите на конкурса са да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система, засилване на интереса към професията на пожарникаря и спасителя и възпитаване на съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, желание за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда.

Участниците в конкурса се класират според възрастта им в три групи – от 6 до 9 години, от 10 до 14 години и от 15 до 18 години. С оглед най-обективно определяне на знанията и уменията, децата и учениците са разпределени и в категории: ученици от всички общообразователни училища и обслужващи звена в системата на Министерство на образованието и науката; ученици от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство; ученици от специални училища и домове за деца в неравностойно положение.