БДЖ участва в инициатива на ЕK за безплатен билет за пътуване из Европа на младежи, навършили 18 години

Обиколка на Стария континент с влак ще получат като подарък около 15 000 млади хора от държавите-членки на Европейския съюз

Като член на мрежата на Interrail*, „БДЖ–Пътнически превози“ ЕООД участва в инициатива на Европейската комисия  за предоставяне на безплатен билет за пътуване из Европа на младежи, навършили 18 години.

Обиколка на Стария континент с влак ще получат като подарък около 15 000 млади хора от държавите-членки на Европейския съюз. Кампанията за предоставяне на безплатно пътуване е наречена „Открий Европа” (Discover EU), а ЕК осигурява бюджета за заплащане на жп пътешествията. 

Целта на инициативата е да се даде възможност на младежите да опознаят европейския континент, да се докоснат до неговите различни ценности и култури, като наред с това се срещат с техни връстници от различните страни-членки. „Открий Европа” създава равни възможности, като предоставя средства за мобилност на всички млади хора, независимо от доходите им, засилва европейската интеграция и е начин за пътуване, щадящо околната среда. Бюджетът на пилотния проект Discover EU за 2018 г. е на стойност 12 млн. евро.

Бъдещите пътешественици ще бъдат избрани чрез открит конкурс измежду всички граждани на ЕС, родени в периода 2 юли 1999 г. - 1 юли 2000 г. Късметлиите ще получат билет за пътуване, който ще им даде възможност да пътешестват из Европа от 1 до 30 дни включително. Избраните ще могат да посетят между една и четири чуждестранни дестинации в рамките на ЕС.

Младите хора, желаещи да участват в инициативата, ще могат да кандидатстват чрез Европейския младежки портал на Европейската комисия от днес (12-и юни) до 26-и юни.

https://europa.eu/youth/discovereu_bg

Одобрените кандидати ще могат да започнат своето пътуване в периода 9 юли - 30 септември 2018 г.

Участие в инициативата „Открий Европа” вече са заявили над 30 железопътни компании, опериращи на Стария континент.

***

Interrail* - Стартирал през 1972 г. като европейски билет за влак за младежи, билетът Interrail сега е достъпен за всички възрасти и важи за пътуване в/през 30 различни страни в Европа. Младите хора на възраст от 12 до 27 години представляват най-голямата група пътници сред ползващите билет Interrail. През 2017 г. са издадени над 280 000 билета на европейски граждани, като най-популярните дестинации за пътниците на Interrail са Виена, Хамбург, Берлин, Прага и Будапеща. 

Идеята за безплатни жп младежки пътувания принадлежи на германците Винсънт-Имануел Хер, Мартин Шпеер и австрийския писател Роберт Менасе. Те я лансират за първи път през 2014 г. Впоследствие я обсъждат с представители на Европарламента и Еврокомисията и организират петиция за реализирането на проекта. Европейските политици го подкрепят и днес той вече е факт.