Стартира традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Контролът ще бъде постоянен през цялата ваканция

Специализираната операция обхваща времето от месец юни до месец август 2018 година. Целта е да се ограничат причините и условията за настъпването на пътни произшествия с участието на подрастващите по време на летните месеци, както и ограничаване на броя на пътните инциденти. Акцент върху безопасността на подрастващите е тяхното участие в движението като пътници, водачи и пешеходци.

В Плевен вниманието е насочено към планираните ученически празненства и официалното закриване на учебната година в различните възрастови групи. По време на тези прояви ще бъде засилено полицейското присъствие в районите на учебните заведения и местата за празнуване. В хода на специализираните операции фокусът ще бъде върху предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца. Съвместно с Регионалното управление на образованието и териториалните структури на ИА „Автомобилна администрация“  - Плевен ще бъде осъществяван специален контрол за сигурността на децата, които участват в организирани екскурзии. Младши полицейските и полицейските инспектори имат задача да направят разпореждания на собствениците на мотопеди в малките населени места да не предоставят тези МПС на малолетни и непълнолетни. 

Контролът ще бъде постоянен през цялата ваканция. От Пътна полиция призовават гражданите, ако станат свидетели на неправомерно поведение на деца на пътя, да сигнализират на тел.112.

Анализ на травматизма при пътни инциденти за страната : В резултат на тежки ПТП през 2017 година са загинали 36 /за 2016 година броят е същият/ и са ранени 1110 деца /за 2016 година - 1160, с 50 повече/. Прец месеците юни, юли, ангуст и септември на 2017 година броят на загиналите деца е 21 /17 момчета и 4 момичета/ или 58.33% от загиналите през годината 36 деца. Разпределението на загиналите при тежки произшествия деца за четирите месеца на 2017 година е средно по 5 на месец. Броят на ранените през летните месеци деца е 509 /296 момчета и 213 момичета/ или 45.86% от всички рарени през годината 1110 деца. Разпределението на ранените при тежки ПТП деца за четирите месеца на 2017 година е средно по 127 на месец или средно по 4 на ден.