Първи за страната обучителен и практически курс на Фондацията по фетална медицина се проведе в Плевен

Събитието се проведе в университетска болница „Света Марина“ – Плевен

За първи път в България Фондацията по фетална медицина, чрез трима сертифицирани лекари-специалисти от Асоциацията по майчино-фетална медицина, проведе обучителен и практически курс по фетална морфология за акушер-гинеколози във високотехнологичната база на Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен. Лекторите са специалисти по фетална медицина у нас, обучени в Кралския Колеж в Лондон, ученици и последователи на проф. Николаидес, пионер на феталната медицина в света и Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет – Плевен. Аудиторията на семинара включи 27 специалисти по акушерство и гинекология, практикуващи в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Един от тях ще бъде избран и изпратен на специализация по фетална морфология под ръководството на проф. Кипрос Николаидес в Кралския Колеж в Лондон.

Лекциите на тримата лектори д-р Виолета Стратиева, д-р Мария Янкова и д-р Петя Чавеева, докторант в Медицински университет – Плевен с ръководител проф. д-р Славчо Томов, бяха посветени на следните теми: скрининг за хромозомни аномалии, ранна диагностика на фетални дефекти, скрининг и диагностика при близнаци, оценяване на плацентата и фетален Доплер, предвиждане и предотвратяване на преекламсия, предвиждане и предотвратяване на преждевременно раждане. След теоретичната част, семинарът включи практическо обучение по ултразвукова диагностика под ръководството на сертифицирани специалисти на четири станции с групи от по шест акушер-гинеколози, които получиха персонално обучение за сканиране в първи и втори триместър на бременни пациентки.

Обучителната инициатива по фетална медицина има глобален характер и стартира от Унгария, минава през Полша и България, за да продължи в Румъния през септември. Д-р Петя Чавеева коментира значението на семинара за лекарите по акушерство и гинекология и факта, че той се провежда за първи път именно във високотехнологичната Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен, така: „Уникалното на този обучителен курс е, че компенсира липсата в изучаването на специалността „Акушерство и гинекология“ на специфичен модул, насочен към оценка на плода и работа с ултразвук. В „Света Марина“ – Плевен сме свидетели на една осъзната необходимост за запълване на тази липса в обучението на специалистите чрез придобиване и натрупване на необходимите знания и компетенции за пренатална грижа за жените. Това води до зараждането на една изцяло нова специалност – феталната медицина.“

Участниците в семинара са първите български акушер-гинеколози, придобили сертификат за завършен обучителен курс по фетална морфология към Кралския Колеж в Лондон, подписан от бащата на феталната медицина проф. Кипрос Николаидес.