Областна администрация кандидатства с проект за опазване на биоразнообразието в "Кайлъка“

За дейностите, включени в проекта, информация предостави в.р.и.д. директор на дирекция „АПОФУС“ Александър Костов

На пресконференция областният управител Мирослав Петров обяви, че Областна администрация кандидатства за финaнсиране на проект за запазване на биоразнообразието в "Кайлъка".

"В период от шест месеца осъществихме поредица срещи с министъра на околната среда и водите и експерти от министерството по повод финансовото обезпечаване на ландшафтно-устройствен проект във функционалната зона на парка. Този проект обхваща малка част от дейностите по комплексния инвестиционен проект за парк "Кайлъка", с който Областна администрация е кандидатствала през 2015 година по програмата на трансгранично сътрудничество, но, за съжаление, не е бил одобрен. Добрата новина е, че по ПУДОС ще могат да бъдат финнасирани дейности по запазване на биоразнообразието. Стойността на проекта, с който кандидатстваме и който е малка част от този по-голям проект за Кайлъка, за който говорих преди малко, е 700 000 лв.", каза областният управител Мирослав Петров.

За дейностите, включени в проекта, информация предостави в.р.и.д. директор на дирекция „АПОФУС“ Александър Костов.

Предвижда се санитарна сеч на единични дървета, икореняването им, санитарно прочистване на отделни дървета в пръснати масиви, изсичане на храсти, подравняване и оформяне на терени и тяхното затревяване ит.н. В ландшафтноустройствения проект са предвидени и паркоустройствени решения като възстановяване на постоянна паркова изложба за цветя, експозиция на групи рози, кът с краеводна и водна растителност, екологообразователен маршрут и др.“, уточни Костов.

Той напомни, че всички дейности, които се извършват или ще бъдат реализирани в бъдеще на територията на парк "Кайлъка", са дефинирани в плана за управление.