Снижен е ръстът на престъпността в област Плевен - pleven.utre.bg

Снижен е ръстът на престъпността в област Плевен

29 юни 2018, 12:16 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

От началото на 2018 г. са заявени 1768 престъпления и те са с 597 по-малко, в сравнение със същия период на предходната 2017 г.

Днес в сградата на ОДМВР – Плевен се проведе брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред в област Плевен. На брифинга присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, заместник директорът комисар Петър Енчев и началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен комисар Младен Михайлов. 

През месеците от началото на годината има значително снижаване на ръста на престъпността, благодарение на засилените действия от страна на органите на реда, каза пред журналистите старши комисар Красимир Начев. От началото на 2018 година са заявени 1768 престъпления и те са с 597 по-малко, в сравнение със същия период на предходната 2017 година. Според директора на ОДМВР – Плевен изключително силният спад в криминалната престъпност се дължи на това, че част от криминалния контингент има влязла в сила присъда, а друга част от контингента под силния натиск на полицията е напуснал страната. Като примери за успешна работа на МВР той посочи бързата и професионална реакция на трима служители в Плевен при задържането на мъж от село Буковлък в момент на престъпна дейност с цигари с незаплатен акциз.

На 20 юни около 13.15 часа в района на стадион „Плевен“ полицаи забелязват мъже, които прехвърлят кашони от „Ауди“ във "Фолксваген". Забелязвайки служителите на реда единият направил опит да избяга, но на метри бил настигнат. При последвалото задържане той предложил 2 000 лева на полицай от Второ РУ - Плевен, за да не изпълни задълженията си по служба и да го освободи. Материалите по случая били докладвани в Окръжна прокуратура – Плевен и с решение на наблюдаващия прокурор му е наложена мярка за задържане до 72 часа. Образуваното досъдебно производство е за престъпление по чл. 304 „а“ от НК. На местопрестъплението от двама автомобила са иззети общо 250 стека контрабандни цигари. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата. От ОДМВР – Плевен е изготвено предложение тримата служители да бъдат наградени със заповед на главния секретар на МВР.

"Обществото трябва да е непримиримо към престъпността и това е част от културата и правосъзнанието на отделната личност", коментира директорът на ОДМВР - Плевен. Полицията се нуждае от подкрепата на обществото и като свидетели на престъпления, и като непримиримост с подаване на сигнали. Не трябва да се подминават с примирение и пасивност проблемите. Очакваме от плевенската общественост да бъде активна.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета