Петима кандидати ще се състезават за едно място на изпитите за медицина и фармация в МУ-Плевен

На редовните кандидатстудентски изпити ще се явят 1111 зрелостници

Общо 813 кандидат-студенти ще се състезават за 180 места, държавна поръчка, редовно обучение, по специалностите „Медицина” и „Фармация“, което прави средно 5 кандидати, борещи се за едно място. В това число влизат 603 кандидати, посочили като първо желание специалност „Медицина“, и 210 кандидатстващи на първо място за „Фармация“. Тази година в Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) са увеличени местата за прием на студенти по държавна поръчка за специалностите «Медицина» (120) и «Фармация» (60) с общо 32, както и за «Медицинска сестра» (70), «Помощник-фармацевт» (21), «Медицинска рехабилитация и ерготерапия» (40) и «Медицинска козметика» (15) с общо 28 места. На редовните изпити за магистърските и бакалавърските специалности в МУ-Плевен ще се явят 1111 кандидат-студенти. Висшето училище в Плевен отчита стабилен и силен интерес от страна на кандидат-студентите, въпреки че по официални данни броят на злелостниците намалява и тази година те са с 4000 по-малко в сравнение с предходната.

Зрелостниците, които ще участват в класирането само с оценките си от предварителните изпити, са 82. От общия брой 813 кандидати жените са два пъти повече (565 – 69%) от мъжете (248 – 31%). За първа година най-голям процент (50%) са кандидатствалите електронно чрез системата на сайта на университета, следвани от зрелостниците, подали документите си на място в Ректората – 40%, като все повече намалява делът на ползващите услугите на кандидатстудентските бюра в страната – 10%.

Към 28 юни 2018 г. за бакалавърските специалности след завършено средно образование документи са подали 384 кандидати. Те имат и втори шанс да подадат своите документи – от 16 до 18 юли 2018 г. Тестът по биология за 9-те бакалавърски специалности на висшето училище е на 23 юли. Зрелостниците могат да участват в класирането с оценката си от изнесения, предварителния или редовния изпит, само с оценка от матура по биология или с друг зрелостен изпит по избор. Тази година водещ критерий в класирането е редът на желанията на кандидатите и след това състезателният бал.

Първият кандидатстудентски изпит по биология от редовната сесия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ ще се проведе на 3 юли 2018 г., вторник, от 9.00 до 13.00 ч в 29 учебни зали на Ректората, Факултета по Фармация и Учебния корпус с участието на 110 квестори - преподаватели и служители на университета. Вторият конкурсен изпит по химия за двете магистърски специалности е на 10 юли 2018 г. също с продължителност 4 часа.

В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 8.00 до 8.30 часа. Точно в 8.40 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитният вариант по биология. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, декана на Факултет „Медицина” проф. д-р Аспарух Аспарухов, зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по биология доц. Милена Атанасова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.