Министър Караниколов: Ще търсим китайски инвеститор за АЕЦ "Белене"

Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов

Всички проекти, които ще са с китайско финансиране, трябва да са по правилата на Европейския съюз и точно той ще съгласува всички проекти за Централна и Източна Европа, а по-късно и за Западна Европа. България се очаква да бъде гарант на тези проекти. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. "Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района", добави министърът. По думите му данните сочат, че инвестициите на Китай в Западна Европа са повече отколкото в Източна. "За да няма новини, че инвестициите при нас са повече и Китай разделя Европа, ние ще се опитваме да спазим правилата на Европейския съюз", категоричен беше той.

По отношение на АЕЦ "Белене" министърът заяви, че ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество.

"Най-важен за мен е политическият сигнал от Китай, че регионът и страната са важни в инвестиционен план. Освен инвестиции, нашият бизнес се нуждае от гарантиран пазар. Очакваме представители на китайската агенция за тютюн. Най-важното е, че осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. От нас зависи как ще се представим, какво ще е качеството", смята Караниколов.