Участник в телефонна измама е задържан по искане на Районна прокуратура - Кнежа

Под ръководството на Районна прокуратура – Кнежа действията по разследването продължават

Участник в телефонна измама е задържан, след уважено искане на Районна прокуратура – Кнежа, за вземане на мярка за неотклонение „задържана под стража“.

Прокуратурата  е привлякла К. А. в качеството на обвиняем за това, че в съучастие с неизвестен съизвършител, като помагач, на 09.06.2018 г. в гр. Кнежа, обл. Плевен, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у 68-годишна жена, че спомага на органите на МВР да заловят телефонни измамници, с което и е причинил имотна  вреда в размер на 340 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл. 20, от НК. С постановление на наблюдаващ прокурор, същият е задържан за срок от 72 часа до довеждането му пред съда.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че съществува опасност извършителят на престъплението да се укрие или да извърши друго престъпление. Касае се за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност и отзвук сред обществото ни през последните години. За същото се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години. Деецът многократно е осъждан за различни умишлени престъпления.  След извършване на престъплението в гр. Кнежа, обвиняемият е извършил още две такива престъпления в гр. Троян и гр. Ловеч и има данни, че се е готвел да замине за гр. София с цел продължаване на престъпната си дейност в друг регион на страната. Поради което съдът взе спрямо обвиняемия мярка за неотклонение "задържане под стража".  Определението на РС – Кнежа подлежи на обжалване пред ОС Плевен.

Под ръководството на Районна прокуратура – Кнежа действията по разследването продължават.