Над 700 кандидат-студенти ще се явят на изпита по химия за "Медицина" и "Фармация" в МУ-Плевен

Петима кандидати ще се състезават за едно място

Общо 707 кандидат-студенти ще се явят на 10 юли, вторник, на втория конкурсен изпит от редовната сесия на МУ-Плевен – по химия за специалностите "Медицина" и "Фармация". Те се състезават за 180 места, държавна поръчка, редовно обучение, по специалностите "Медицина" и "Фармация", което прави средно 5 кандидати, борещи се за едно място. Зрелостниците, които ще участват в класирането само с оценките си от предварителните изпити, са 82. От общия брой 813 кандидати жените са два пъти повече (565 – 69%) от мъжете (248 – 31%).

За поредна година преди провеждането на втория изпит за "Медицина" и "Фармация" висшето училище изнесе резултатите от конкурса по биология, които зрелостниците вече са проверили на сайта и на място в Ректората. Най-висок е процентът на оценка добър – 41 %, следвани от много добрите оценки – 31 % (при 22% от миналата година). Отличните оценки по биология от редовния изпит са повече тази година – 42 или 6% от кандидатите са получили над 5.50. Тази година по-малко кандидати имат слаби оценки – 62 или 9% (15% от миналата година), като са намалели и зрелостниците с оценка среден – 78 или 11% (17 % от миналата година).

Изпитът по химия за магистърските специалности "Медицина" и "Фармация" на 10 юли 2018 г., вторник, е с продължителност 4 часа и ще протече от 9.00 ч до 13.00 ч в учебните зали на територията на Ректората и на Учебния корпус. В деня на изпита кандидат-студентите ще се настаняват по местата си от 8.00 ч до 8.30 ч. Точно в 8.40 ч в зала „Асклепий” на Ректората ще бъде изтеглен изпитния вариант от тестови въпроси и задачи по химия. Това ще стане на произволен принцип в присъствието на членове на Академичното Ръководство на МУ-Плевен – ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов; зам.-ректора по учебната дейност проф. М. Александрова; декана на Факултет „Медицина” проф. д-р А. Аспарухов; зам.-декана на Факултет „Фармация“ доц. д-р Павлина Йорданова; председателя на Комисията за проверка и оценка на конкурсните работи по химия проф. Ангелина Стоянова; председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, родители на кандидатите и журналисти.