Вицепремиерът Симеонов: Ли Къцян иска и Франция в проект за АЕЦ "Белене" - pleven.utre.bg

Вицепремиерът Симеонов: Ли Къцян иска и Франция в проект за АЕЦ "Белене"

10 юли 2018, 12:43 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ТВ Европа, кадър

Няколко пъти е настоявал за тристранно споразумение, в което да бъде включена и Франция

Името на Русия не е споменато нито веднъж по време на разговорите за сътрудничество в ядрената енергетика между премиерите на България и на Китай. Това заяви в студиото на "Свободна зона с Георги Коритаров по ТВ Европа вицепремиерът Валери Симеонов. 

Според него за АЕЦ "Белене" трудно ще се намери споразумение и допълни, че китайският премиер Ли Къцян е бил доста сдържан по въпроса за ангажиране на Китай с този проект. Няколко пъти обаче е настоявал за тристранно споразумение, в което да бъде включена и Франция.

"За мен беше също показателно това, че Ли Къцян беше по-сдържан в евентуално ангажиране на Китай с този проект и той поставяше винаги, няколко пъти се коментира въпроса и в общи линии той постоянно настояваше едно такова споразумение да стане тристранно и да участва Франция. Имаме едно общо споразумение, в което никъде не се споменава Белене, за сътрудничество в ядрената енергетика. По-скоро за спазването на изискванията за безопасност и общи фрази от този род, но Белене не е споменато", каза Симеонов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета