Районна прокуратура – Плевен предаде на съд съучастник в телефонна измама

Обвиняемият не работел и не реализирал трудови доходи

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу съучастник в телефонна измама.

В. М. е обвинен за това, че на  27.12.2017 г. в гр. Плевен, в съучастие като съизвършител с неустановено лице, като се представил за длъжностно лице, а именно, че е полицейски служител – Инспектор Николов от полицията, с цел да набави за себе си и за неустановено лице имотна облага, възбудил и поддържал у възрастна жена от гр. Плевен заблуждение, че ще съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и с това й причинил имотна вреда в общ размер на 1 819 лева, /1000 лева и златни накити/. Престъпление по чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 20 от НК.

Обвиняемият не работел и не реализирал трудови доходи. В края на 2017 г., публикувал обява в интернет, че си търси работа. Обадило му се непознато лице, което му предложило работа, която се състои в това да взема пакети с пари и ценности от посочени му адреси и обвиняемият се съгласил да  участва в телефонни измами.

На 27.12.2017 г. пострадалата била заплашена по телефона, след което въведена в заблуждение, че съдейства на полицейски служител за залавяне на телефонни измамници и изпълнявайки указанията, изхвърлила през терасата торба с пари и златни накити.  По това време обвиняемият бил вече уведомен за протичащата в момента телефонна измама и се намирал в района, в който живеела измамената жена. През цялото време наблюдавал блока и терасата от отсрещния тротоар и следял действия на жената. След като изхвърлила пакета през терасата на апартамента си, обвиняемият го взел и с управлявания от него автомобил, по указание на неустановеното по делото лице отпътувал за с. Волово, обл. Русе, където оставил плика, като задържал част от парите.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.