Населението на област Плевен продължава да намалява

Неприятната класация се оглавява от общините Пордим, Гулянци и Никопол

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение. 

Разликата между ражданията и умиранията представлява естественият прираст на населението. След 1990 г. демографското развитие на страната се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. През 2017 г., в резултат на отрицателния естествен прираст, населението на област Плевен е намаляло с 2 514 души, или с 72 души повече в сравнение с 2016 година. Toва сочат данните на ТСБ – Северозапад.

Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 10.2‰. Коефициентът на естествен прираст в градовете е минус 6.8‰, а в селата - минус 17.0‰, или намалението на населението в областта в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата.

С най-малък по стойност коефициент на отрицателен естествен прираст е община Плевен (-5.8‰). С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст са общините Пордим (-24.8‰), Гулянци (-22.2‰) и Никопол (-18.0‰). Останалите общини също са с отрицателен естествен прираст.