20 училища в Плевен и региона ще закупят нови шкафчета за ученици със средства по национална програма - pleven.utre.bg

20 училища в Плевен и региона ще закупят нови шкафчета за ученици със средства по национална програма

12 юли 2018, 11:02 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МОН

Закупуването им е една от мерките, които МОН предприе за олекотяване на ученическите раници

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас със средства по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”. Общо 742 училища кандидатстваха за съфинансиране от Министерството на образованието и науката (МОН). Класирането беше извършено от експерти от дирекция „Учебници и училищна документация“ според най-ниската искана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 такива, като необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв.

В списъка на класираните от Плевенско са ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Бръшляница, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Ясен, ОУ "Д‐р Петър Берон" - Плевен, ОУ "Неофит Рилски" - Обнова, НУ "Христо Ботев" - Плевен, СУ "Пейо Крачолов Яворов" - Плевен, ОУ "Христо Ботев" - Глава, Обединено училище "Отец Паисий" - Радомирци, ОУ “Валери Петров" - Плевен, ОУ "Свети Климент Охридски" - Плевен, Обединено училище "Никола Йонков Вапцаров" - Вълчитрън, ОУ "Христо Ботев" - Пелишат, Обединено училище "Св. св. Кирил и Методий" - Търнене, ОУ "Христо Ботев" - Асеновци, СУ "Димчо Дебелянов" - Белене, ОУ "Христо Ботев" - Рупци, СУ "Анастасия Димитрова" - Плевен, СУ "Иван Вазов" - Плевен, НУ "Св. св. Кирил и Методий" - Долни Дъбник, ОУ "Васил Левски" - Плевен.

Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

По националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и др., както и различни химикали, ръкавици и предпазни очила за опитите по химия. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета