Плевен попадна в международна полицейска операция срещу трафика на хора и сутеньорството - pleven.utre.bg

Плевен попадна в международна полицейска операция срещу трафика на хора и сутеньорството

13 юли 2018, 09:27 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

В действията по международното разследване в България са участвали следователи от Окръжната следствена служба в Плевен

ГДГП получи отлична оценка от френските съдебни власти за разбиване на международна престъпна мрежа за трафик на хора и сутеньорство. Toва съобщават от пресцентъра на МВР.

Оперативната разработка започва през 2016 г. в ГД "Гранична полиция", а в хода на проведените действия е придобита, анализирана и разширена информация за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Граничните полицаи установяват български граждани, които набират жени на територията на нашата страна, които се превръщат в жертви на трафик. Изяснено е, че на младите българки, пълнолетни и непълнолетни, е била обещавана легална работа във Франция. В последствие обаче те са принуждавани да проституират в района на Страсбург. Много от жените са били експлоатирани както във Франция, така и в Германия.

Служителите от отдел «Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница» в ГДГП предоставят придобитите оперативни данни на компетентните партньорски служби.

В периода 2016 г. – 2018 г. се осъществява активен обмен на информация както за извършителите и жертвите на трафика, така и за извършваните парични преводи на суми, придобити от извършваната престъпна дейност.

Въз основа на информацията, предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция“, в Европейския съд в Хага е сключено споразумение за създаване на съвместен разследващ екип между главните прокуратури на България и Франция. За България административният ръководител е наблюдаващият прокурор по досъдебното производство от Районна прокуратура – Оряхово, с оглед произхода от този район на повечето жени.

Граничните полицаи осъществяват редица оперативно-издирвателни действия по установяване местонахождението на  извършителите на престъпната дейност и техни жертви на трафик.

Международната операция за пресичане на престъпната дейност е проведена на  03.07.2018 г. на територията на три държави - България, Франция и Германия с участието на служители на дирекция „Противодействие на престъпността през държавната граница“ в ГДГП, РДГП - Аерогари и РДГП – Бургас.

На територията на София и Бургас е извършено претърсване на 11 адреса. В столицата са задържани четири лица по чл.72. ал.1, т.6 от ЗМВР, на основание въведени сигнали в Шенгенската информационна система от Франция на базата на европейски заповеди за задържанеи арест, друго -  е арестувано на територията на Плевенска област. Впоследствие, на 10.07.2018, на влизане в България през ГКПП Калотина, е задържано още едно от издирваните лица.

Дейността на граничните полицаи в операцията е подпомогната от служители с охранителни функции от други структури на МВР. Бюрото СИРЕНЕ – ДМОС извърши навременна координация с бюрото СИРЕНЕ - Франция и прокуратурите по местозадържане на лицата, с оглед спазване на процедурата и сроковете по Европейските заповеди за арест.

Действията по международното разследване в България са ръководени от водещия прокурор по досъдебното производство на РП- Оряхово, следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба – Плевен. На място съдействие оказаха съдебни служители от Франция и полицейски представители от Централната служба на Франция за борба с трафика на хора.

Главна дирекция „Гранична полиция“ получи отлична оценка от представителите на френските съдебни власти. „Считам, че с действията си допринесохте за повишаване авторитета на МВР и българската прокуратура пред Европейския съд в Хага“, се казва в благодарственото писмо на водещия прокурор за България.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета