В Пордим поставиха началото на подписка за учредяването на Общински исторически музей

Искат в състава му да са „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I“

В препълнената зала на Общински съвет гр. Пордим Акад. Венко Александров д.м.н., направи литературно четене презентация на своята нова книга „Царското село Пордим – история“, съобщават от пресцентъра на местната управа.
За историята на Пордим от създаването му като селище, през съсредоточаването на големи руски войскови части, създаването на отбранителни линии и настаняването на командването на Западния отряд, а по-късно и на Главната квартира на императора в Пордим, които го превръщат във важен пункт от Освободителната война 1877-1878 година до вълнуващия разказ за рода Шаренволови от който произхожда и самият Венко Александров оставиха публиката безмълвна в продължение на 1 час .

Академик Александров направи и дарение на Община Пордим 12 фотокопия картини на видни исторически личности , които са посетили Пордим по време на Руско – турската освободителна война и след Освобождението.

На срещата организирана от кмета на Община Пордим Детелин Василев освен Акад. Венко Александров д.м.н., присъстваха зам. Областния управител на Област Плевен Д-р Красимир Трифонов, председателя на Общински съвет гр. Пордим Илиян Александров и много граждани от гр. Пордим и населените места на общината.

Значима е ролята на Пордим по време на Руско – турската освободителна война.Изградените след войната от Комитета „Цар Освободител Александър II “ „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I „, още пазят спомените за онези епични времена, когато в продължение на 3 месеца – август, септември и октомври 1877 година двамата владетели Александър II и Карол I пребивават в Пордим и преживяват най – тежките изпитания на руската и румънската армия при атаките на Зелените гори и кървавите гривишки редути.

Ето защо тогавашното село Пордим е обявено от Комитета „Цар Освободител Александър II “ за свято място на признателна България, а Стоян Заимов го нарича „Царското село Пордим“.
Днес град Пордим и пордимчани свидливо пазят двете къщи – музеи, които гиздаво са разположени в два грижливо поддържани парка. За голямо съжаление още от създаването си двата музея никога не са били общинска собственост, въпреки че терените и постройките за тяхното изграждане са предоставени от местното население. Първоначално музеите са към Дирекция „ Военно –исторически музеи гр. Плевен“ , а по-късно към Регионален Военно – исторически музей. И двете структури поради липса на достатъчно финансиране не съумяват през всичките тези години да поддържат музеите в Пордим на ниво подхождащо на признателните българи, които чрез тях изказват своята почит и уважение към руския и румънския народ, дали премного за Освобождението на България.
Единствено Пордим и пордимчани вече поколения наред поддържат двете къщи – музеи, макар да няма законово основание да изразходват средства за тях , тъй като не са общинска собственост.

"За да се издигнем на нивото на днешните предизвикателства, за да можем да използваме и потенциала на Европейските фондове за финансиране Община Пордим възнамерява да създаде собствен туристически продукт, чрез който да отговори на очакванията на жителите на общината за обособяването на Община Пордим като туристическа дестинация, на чиято територия има над 20 културно – исторически паметници.

Ето защо на срещата след увлекателния разказ на Академик Венко Александров беше поставено началото на подписка – подкрепа от населението, във връзка с желанието на общинската администрация да поиска от държавата да бъде учреден Общински исторически музей- Пордим, който да включва в състава си „Къща музей „Великий княз Николай Николаевич“ и Къща музей „Негово кралско величества Карол I“, като за това те трябва да бъдат извадени от структурата на Регионален военно –исторически музей – Плевен", информират от местната администрация.