При пътно нарушение в Румъния българските шофьори остават без книжка - pleven.utre.bg

При пътно нарушение в Румъния българските шофьори остават без книжка

17 юли 2018, 09:42 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

В Румъния за всяко нарушение на закона може да бъде отнето свидетелството за правоуправление

В разгара на туристическия сезон, както и през цялата година, хиляди наши сънародници шофират в северната ни съседка. Случва се обаче част от тях да нарушат правилата там и оказва се, законът в Румъния е доста по-строг отколкото нашият Закон за движението по пътищата. Румънските полицаи им отнемат книжките, съобщава БНТ.

В Румъния за всяко нарушение на закона може да бъде отнето свидетелството за правоуправление. От този момент нататък започва едно ходене по мъките. Дори човек в Румъния да плати глобата си, това не е гаранция, че скоро ще може да освободи книжката си. Това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България.

Ако губим право да шофираме на територията на Румъния, губим ли това право и у нас, и в други страни? От БНТ зададоха въпроса на пътна полиция на Румъния, но не получиха интервю или писмен отговор.

На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея водачът има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета