Бездимните цигари поскъпват от 1 октомври - pleven.utre.bg

Бездимните цигари поскъпват от 1 октомври

18 юли 2018, 11:44 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

С увеличението на акциза цената на новия тип цигари ще се вдигне от 5,50 на 6,50 лева

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове или по-известен като Закона за бездимните цигари, съобщава Bulgariautre.bg. Предложението е електронните цигари да се облагат с акциз. Сега ставката на електронните цигари е 0.93 лв., а на нормалните цигари е 3.54 лв. Това означава, че ако предложенията бъдат приети и на второ четене – кутия електронни цигари да струва 6 - 6.50 лв.
„Има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, се губят 32 млн. лева“, обясни председателят на Бюджетна комисия в парламента и вносител на законопроекта Менда Стоянова. 
От БСП и ДПС посочиха, че няма да подкрепят законопроекта. Според Йордан Цонев от ДПС в средата на годината няма как да бъде направена равносметка как вървят приходите от този данък. „Неверен е аргументът, че този продукт е по-малко вреден, най-малкото защото не е доказано“, обясни Цонев. 
Искрен Веселинов от „Обединен патриоти“ коментира, че за тяхната група е било неприемливо да има рязко поскъпване на този тип изделия. „Нашата убеденост е, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-малко вредни за пушачите, ние трябва да подкрепим този шанс“, каза Веселинов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета