Няма вариант за китайски реактори за АЕЦ "Белене"

Процедурата по лицензиране на такъв тип реактори е изключително дълга и сложна, каза министър Петкова

"При посещението на китайския премиер бе препотвърден интереса на китайската страна на най-високо ниво да участва в реализацията на проекта и то изцяло на пазарен принцип. Мисля, че това е една добра възможност да се опитаме да реализирзмае всичко онова, което притежаваме като активи във връзка с този проект по най-добрия начин за България, гарантирайки нейната енергийна сигурност и по най-добрия финансово-икономически модел, който да ни позволи да защитим и нашите интереси", заяви министър Теменужка Петкова по темата АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Това, което се обсъжда като вариант и това, което ние ще направим, е реализация на проекта А-92, т.е. реализация на проекта с двата реактора на "Росатом", които ние притежаваме. Това е проектът, за който се говори и който оттук нататък ще бъде обект за избор на стратегически инвеститор", допълни Петкова.

"Представителят на "Си Ен Си" ясно заяви, че китайските колеги ще участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор съобразно условията, които българската държава е поставила. Нашите условия, пак повтарям, са свързани с това проектът да бъде реализиран на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция и без включване на дългосрочни договори за изкупуването на електрическата енергия от страна на българската държава. А що се отнася до участието на държавата - тя ще участва чрез НЕК в този проект, като нашата цел е на база на оценката на активите, които притежаваме, държавата да има такъв дял, който да й гарантира блокираща квота", каза още Петкова.

"Няма как да се действа с техни реактори, процедурата по лицензиране на такъв тип реактори е изключително дълга и сложна. Те нямат лиценз за такъв тип реактори на територията на Европа, така че този проект, който ние ще обявим за търсене на стратегически инвеститор ще включва двата реактора, които ние притежаваме",з завърши министърът на енергетиката.