67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия

Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които и Плевен

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия, предаде БНР.

Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и конкуренто-способност“. Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които и Плевен.

Кандидатите трябва да осигурят 20% от стойността на проекта. 

„Това са юридически лица и еднолични търговци, които са регистрирани съгласно Търговският закон или закона за кооперациите след 31.12.2016 година“, обясни Анна Генчева - управител на Областния информационен център за София-град, представяйки част от условията. „Кандидатите трябва да са микро, малко или средно предприятие, съгласно Закона за малките и средните предприятия и трябва да са независими, съгласно пак същия закон“, добави тя.

Могат да кандидатстват фирми от сферата на издателската дейност, производство на филми и телевизионни предавания.

Хората, които работят в сектора на рибарството и аквакултурите, не могат да кандидатстват, а също и производителите на селскостопански продукти. Не могат да се купуват земя и да се ремонтира помещения.

Фирмите нямат право да купуват или наемат транспортни средства.

"Недопустими са проекти, за които финансирането представлява помощ за дейности, свързани с износ за трети държави или държави членки на ЕС“, обясни Генчева.