Руската "Росатом" заяви гостовност да участва в проекта АЕЦ "Белене"

Това заяви първият заместник-генерален директор на дружеството Кирил Комаров

Руската държавна компания "Росатом" е готова да участва в изграждането на АЕЦ "Белене" в посочена от българското правителство роля. Това заяви първият заместник-генерален директор на дружеството Кирил Комаров, предаде БНТ. Заместник-генералният директор на "Росатом" беше категоричен, че е запознат с условията, при които България иска да дострои втората атомна - без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на ток.

"Ще бъдем много щастливи, за възможността в каквато и да е форма, която да е удобна за българското правителство, да участваме във възобновяването на този проект. Препоръката ни е да разгледате всички варианти как този проект може да се реализира. Защото истината е, че в момента никъде в света проектът за изграждане на големи ядрени централи не се реализира без участие под някаква форма на държавата", посочи Комаров.

От "Росатом" заявиха още, че очакват България да обяви новите условия за избор на стратегически инвеститор.

"До края на годината да бъде даден старт на тази процедура и да видим дали този инвеститорски интерес, който до този момент беше заявен - ще бъде препотвърден с реално участие на този проект", каза министър Петкова.