Министър Нанков: През следващите години основно Северна България е приоритет

До 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус" да е готова, каза той

До 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус" да е готова. Това обяви в предаването "Тази сутрин” на bTV министърът на регионалното развитие Николай Нанков. През следващите години основно Северна България е приоритет, тя е във фокуса ни този мандат, като довършваме и АМ "Струма" в Южна България, допълни той.

Министър Нанков посочи, че ремонтът от Ябланица до Тетевен върви с перфектни темпове. "В рамките на следващите месеци стартираме още 137 км като обществени поръчки – т.е. избор на изпълнител на нови трасета и етапи по протежението София – Велико Търново. До 3 години и половина е абсолютно реалистично да стигаме до Велико Търново по автомагистрала. А до 2024 очакваме цялата автомагистрала "Хемус" да е готова. За разклона от Ловеч до Плевен имаме готовност още в края на този месец да стартираме с обществена поръчка. Инженерингът е по-тежката процедура за 75-те километра от разклона Ловеч – Плевен до Велико Търново, затова този участък ще се забави с около шест месеца. Вчера мина една много важно решение на Министерски съвет за отчуждаване на имоти по отношение на участъка от Буковци към Белокопитово – август ще бъде първата копка и на него и ще сме готови предсрочно година и половина“, обясни още той.

За тол системата и винетките Нанков каза, че от януари следващата година влизат в сила електронните винетки. За камионите се въвежда тол-такса на база изминато разстояние. Хартиените винетки ще важат, докато им изтече срокът.

"За леки коли ще има уикенд винетка – цената и срокът, за който ще важи, е въпрос на дискусия. Никъде в Европа няма еднодневни винетки за автомобили”, коментира министърът.