WWF провежда обучение за дългосрочно енергийно планиране в Плевен - pleven.utre.bg

WWF провежда обучение за дългосрочно енергийно планиране в Плевен

26 юли 2018, 11:48 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Събитието е организирано в партньорство с Oбщина Плевен и Фондация за земеделие и околна среда

WWF-България, в партньорство с Община Плевен и Фондация за земеделие и околна среда, организират на 27 юли от 10,30 ч. в Библиотека "Христо Смирненски" в Плевен, зала "Гена Димитрова", обучение за формирането на устойчиви практики за дългосрочно енергийно планиране като инструмент за развитие на българските общини.

Участниците ще поставят принципните основи на дългосрочни местни енергийни цели за нисковъглеродно развитие, които водят и до решаване на проблеми като замърсяването на въздуха, но също и намаляване на разходите на общините и на домакинствата за енергия.

Сред основните лектори ще са представители на WWF които ще запознаят участниците с регионалният енергиен профил на област Плевен, механизмите и ползите от дългосрочното енергийно планиране. Те ще представят и визията на България за нисковъглеродно развитие за 2050 г., финализирана наскоро от експерти от целевите групи в рамките на проект „Panel 2050“ (Централна и Източноевропейска мрежа за устойчива енергия (ЦИМУЕ).

Друг основен акцент на обучението е справянето с проблема за замърсяването на въздуха. Лектор ще бъде д-р Александър Симидчиев от наскоро създаденото лекарско сдружение „Въздух за Здраве“ и Алианс Здраве и Околна Среда (HEAL), които имат за цел да изяснят негативните аспекти от замърсяването на въздуха върху човешкото здраве и да се ограничат последиците върху него.

Обучението е за представители на общините от област Плевен, но организаторите са поканили  и представители на бизнеса и на неправителствени организации асоциации и НПО, работещи в сферите на енергийната ефективност и на енергетиката. Целта е да се даде старт на генерирането на нови идеи и възможности за местната власт, в това число и мобилизиране на местните активни хора и организации, за постигане на реални резултати по пътя към устойчивото нисковъглеродно енергийно развитие.

За допълнителна информация  може да се обръщате към Георги Стефанов, ръководител  на отдел  „Климатични промени и Зелена икономика“ към WWF и на проект „Панел 2050“ за WWF-България, gstefanov@wwfdcp.bg  +359 889 517 976

CEESEN (Централна и Източнoевропейска мрежа за устойчива енергия) е широка мрежа от организации и хора от правителства, научните среди, НПО и бизнеса с дълбоки познания и опит в областта на енергийната политика, ангажирането на заинтересовани страни, застъпничеството и финансирането. Онлайн платформата на мрежата е мястото, където всички членове могат да се срещнат с бъдещи партньори, да търсят възможности за финансиране, да участват и да създават обучения в областта на техния интерес. Научете повече от ceesen.org ! CEESEN се подпомага от Европейската комисия по програма "Хоризонт 2020", проект PANEL 2050 (споразумение за отпускане на безвъзмездна помощ № 696173). WWF Унгария и WWF България са сред инициаторите заедно с други организации.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета