Каракачанов обясни как факултет "Авиационен" може да бъде формиран като самостоятелен ВУЗ

Мисия

27-07-2018, 15:24

Снимка:

МО

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Авиационният факултет трябва да разкрие цивилна специалност, за да да се издържа като висше учебно заведение, посочи той

Авиационният факултет в Долна Митрополия трябва да разкрие цивилна специалност, за да има възможност да се издържа като самостоятелно висше учебно заведение. Това каза във Велико Търново вицепремиерът и зам.-министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде агенция "Фокус". Като пример за успешен подобен модел той даде Военноморското училище във Варна, което след разкриването и на цивилна специалност, печели по 3 млн. лева на година, които инвестира в собствената си материална база.

"Във Военноморското училище в момента се обучават много повече студенти, които след това избират професията на моряка, но не на военния моряк. Ако същото се направи по този модел и в Долна Митрополия, за да бъдат привлечени студенти, които да се обучават за цивилни пилоти, тогава има смисъл и финансови би била издръжлива тази сметка“, посочи Каракачанов.

Той добави, че към момента няма как Авиационния факултет да бъде формиран като самостоятелно висше учебно заведение по ред причини. На първо място са малкото на брой курсанти. На второ място е липсата на финанси, които са необходими за издръжка на самостоятелно учебно заведения, а на трето място – липсата на хабилитирани преподаватели.

"В Долна Митрополия и в Плевен хората смятат, че този Военен университет би съживил региона, но ние трябва да подхождаме и съобразно изискванията и на Закона, и на икономическата логика. Ако не започнем там да обучаваме и цивилни пилоти, за да може с таксите, които те ще плащат за това обучение, да издържаме това учебно заведение, това няма как да се случи. Това може да стане, но няма как са се случи на бегом“, заяви Каракачанов.

Той съобщи, че съвсем скоро в Плевен ще бъде открит паметник на 9-та Плевенска дивизия и на ген. Вазов. Има изготвен проект, средствата са събрани и съвсем скоро се очаква да започне неговата реализация.