Винетки и за караваните от догодина

Това предвиждат промените в Закона за пътищата, които депутатите гласуваха на първо четене

Винетки и за караваните от догодина. Това предвиждат промените в Закона за пътищата, които депутатите гласуваха на първо четене преди да излязат във ваканция, съобщават от btvnovinite.bg.

От догодина тези, които обичат да пътуват с каравани задължително ще трябва да си правят сметката, защото, ако автомобилът, с който пътуват заедно с теглената от тях каравана, тежи повече от 3,5 тона ще им се наложи да си закупят втора винетка.

Изискването за отделна винетка за караваните отсега предизвиква недоволството на къмпингарите.

От Пътната агенция коментираха, че всяка от винетките ще може да е с различен период на валидност и ще важи за съответния регистрационен номер, тъй като ремаркето или в случая караваната е със свой номер.Така за караваната ще може да се вземат две седмични винетки например – за докарването до морето и за прибирането й.

От Съюза на българските автомобилисти коментираха, че и в Европа правилата са такива.

За тонажа на превозното средство и тегления товар ще проверяват от Пътна полиция.

Точното тегло на автомобилите и ремаркетата ще се замерва на специални кантари. От Агенция „Пътна инфраструктура” имат намерение да поставят кантари на 50 места в страната, за да могат точно да прецизират дали автомобилът заедно с караваната или тегленият от автомобила товар надвишават 3,5 тона.