Какво време ни очаква през август?

Валежите ще намалеят

През първите десет дни на август ще усетим истинското лято. Валежите ще намалеят. Отново ще има условия за гръмотевични бури и градушки, но те ще са по-малко и предимно в Западна България, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщиха от Нова тв.

През второто десетдневие на месеца ще бъде най-слънчево и топло. Атмосферата над цялата страна ще е относително стабилна, а температурите - високи.

Периодът 20-31 август ще направи първите намеци за настъпването на есента. Температурите ще се понижат с 1-2 градуса, а дъждовете ще зачестят.

Валежите през август ще са най-значителни в планините. В Стара планина се очакват месечни количества до 100 литра на квадратен метър, в Западните Родопи - до 60, а в Източните - около 40. 

В последния ден на юли ни очаква динамично време. Ще бъде облачно и ще вали - най-вече в Западна и Централна България. На места валежите ще са значителни. Има опасност от локални порои. Максималните температури ще бъдат между 26 и 31 градуса.

По Черноморието ще бъде слънчево до обяд, но в следобедните часове и там ще превалява. В най-топлия период от деня живакът в термометрите ще скочи до 28-31 градуса.

В следващите дни шофьорите трябва да бъдат внимателни на пътя заради предстоящите сутрешни мъгли. Изпаренията навсякъде създават ниска видимост. Същият риск има и заради локалните валежи.