Филмът за Плевенската епопея – с още няколко излъчвания

Поради големия зрителски интерес Българската национална телевизия ще акцентира отново на документален филм за Плевен

Поради големия зрителски интерес Българската национална телевизия ще акцентира отново на документален филм за Плевен. БНТ 2 ще излъчи на 11 август, събота, от 12.30 часа лентата от поредицата „Битките за Европа: Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”. Повторенията по БНТ 2 са на 12 август, неделя , от 6.55 часа и в 03.25 часа сутринта на 13 август, понеделник. Лентата е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”, посветена е на легендарната обсада на Плевен по време на последната Руско-турска война /1877-1878 г./ и е създадена по повод 140-годишнината от Освобождението на града ни. Филмът спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм” в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.

Режисьор и сценарист е Степан Поляков /„A Sudden Halt”, „Once Upon a Time… There Were Three Kingdoms”/, главен оператор Момчил Александров /„Yoga Warrior”, The Kingdom of the Light”/, композитор е Валери Пастармаджиев, известен с участието си в групите Faces и Swing Regime, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. Заради знаменателната годишнина продуцентската компания, подпомогната от плевенския бизнес, направи  снимки и в градове в чужбина, пряко свързани със събитията. Екипът бе допуснат до дворците Ермитаж и Петерхоф в Санкт Петербург, Високата порта в Истанбул, Шьонбрун във Виена... Сътрудниците на продукцията откриха неизвестни факти от османските архиви, а Регионалният военноисторически музей в Плевен предостави уникалния си снимков архив от онези времена.

Поради засилен интерес от началото на м. септември 2018 г. филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” ще бъде излъчван и по Военния телевизионен канал.

През 2016 г. „Файв Стар Медиа”, отново в партньорство с Община Плевен, създаде презентационния филм за историята на града „Вълни по равнината”, част от другата поредица на продуцентската компания в БНТ – „Световните градове на България”. Лентата спечели огромен зрителски интерес. Съгласно статистика на БНТ тя е фаворит в излъчванията на поредицата „Световните градове на България” през 2017-а год.

И двете заглавия са озвучени от английски или американски актьори и са титрирани на български и руски език, благодарение на което са гледани от десетки милиони зрители по цял свят.