Курбани за здраве в деня на Света Богородица и в Червенобрежко - pleven.utre.bg

Курбани за здраве в деня на Света Богородица и в Червенобрежко

15 август 2018, 17:14 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Червен бряг

  • Снимка:
    Община Червен бряг

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище

В днешния празничен ден по традиция в две от населените места в община Червен бряг – село Рупци и село Чомаковци, се състоя курбан за здраве!

Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. 

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

Имен ден празнуват кръстените с имената: Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета