Финализират документацията за поръчката за изграждане на трите отсечки от Боаза до разклона Плевен – Ловеч

"Обещахме, че един от основните приоритети на правителството ще бъде Северна България", написа министър Нанков във Фейсбук

"Обещахме, че един от основните приоритети на правителството ще бъде Северна България", написа министър Николай Нанков на профила си във Фейсбук. "Ето само част от нещата, които се случиха и се случват – отчет от работата през последната десетдневка – не петилетка", допълва той.

1. Строителството на АМ Хемус от Ябланица до Боаза върви с изпреварващи графика темпове. Очакваме догодина по това време участъкът да е в експлоатация.
2. АПИ е в процес на финализиране на документацията за обществената поръчка за изграждане на трите отсечки от Боаза до разклона Плевен – Ловеч (52 км).
3. Открихме процедура за разработване на предпроектно проучване за изграждане на тунел под прохода „Петрохан“.
4. Завърши ремонтът на 15 км от второкласния път Варна – Добрич. Продължава ремонтът на още 14 км.
5. Завърши ремонтът на пътя Велико Търново - Арбанаси - Горна Оряховица.
6. С финансиране от ОПРР беше рехабилитирана основната улична артерия, водеща към индустриалната зона на Горна Оряховица.
7. Завърши цялостният ремонт на пътя Старо Оряхово - Гроздьово - Провадия.
8. Стартира строителството на още 16.3 км от АМ Хемус от източната част.
9. Продължават ремонтите на два от виадуктите на АМ Хемус.
10. В Търговище по ОПРР се обновяват напълно и се оборудват 1 училище, 2 детски градини и една детска ясла. Така ще се създадат по-добри и здравословни условия за обучение на 1452 деца.
11. Основно е ремонтирана спортната зала в Търговище, където тренират клубовете по спортна и художествена гимнастика, борба, стрелба и др. С отпуснатите 850 000 лв. от правителството е създаден комфорт за тренировките на 450 деца и младежи.
12. Отново в Търговище - с инвестиции на стойност 5,4 млн. лв. по ОПРР ще бъдат реконструирани и разширени няколко улици, както и кръстовище за кръгово движение, с което ще се подобри пътната обстановка в града.
13. По ОПРР в Шумен се реновират 4 училища, с което ще се подобрят условията за обучение и спорт на над 4000 деца.
14. Пак в Шумен и пак с финансиране от ОПРР се изпълнява проект за подобряване на градската среда.
15. В Шумен 4 многофамилни жилищни сгради са в процес на саниране, а за други 6 се извършват подготвителни дейности – финансирането е от Националната програма за енергийна ефективност.

"И това всичкото се случва благодарение на усилията на цялата администрация на МРРБ. Тази администрация, която беше заплашена, че при евентуално следващо служебно правителство, ще бъде „вън“. Аз пък искам да благодаря на всички колеги, че в месеца на отпуските не губим темпо и следваме приоритетите си", казва Нанков.