Промяна в наредба на МОН облекчава кандидатстването и приемането в I клас

Животът

18-08-2018, 07:10

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОН отмени срока за преминаване на едносменен режим в училищата

В програмите влизат и часове по електронно управление и медийна грамотност

Промяна в наредба на образователното министерство облекчава кандидатстването и приемането на ученици в първи клас. В програмите влизат и часове по електронно управление и медийна грамотност, предаде БНТ.

Промените са от административни до такива в програмите. Така например преминаването на всички училища в едносменен режим трябваше да стане до 2021 година.

Тези срокове са премахнати. Причината - голяма част от училищата имат недостиг на материална база. А общините биха изпитали затруднения да финансират пристрояването на сгради или изграждането на нови такива само за 2-3 години. Затова сега ще трябва да изготвят план - кога може да стане това.

Отпада срокът до 2021 г. за преминаване към едносменен режим във всички училища.

При кандидатстване за прием в 5. и 8. клас, както и при преместване в друго училище, документите ще се обменят служебно между директорите. Родителите няма да ги носят от едното в другото училище.

Промени и при екскурзиите. Те ще могат да се организират по време на ваканциите или почивните дни. А през учебно време за не повече от 3 дни. Целта: да не се отразява на качеството а образование. 

За приема в първи клас - общините определят система за прием като водещ критерий е този за близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето. В зависимост от това кандидат-първокласниците се разпределят в 4 групи. В първата група са тези с най-големи шансове за прием - живеят най-близо. Измененията в наредбата са в полза на братята и сестрите.

"Дете, което има братче или сестриче, записано в училище, което не попада в прилежащият район, въпреки че постоянният и настоящият адрес са различни, да бъде записано в първа група и съответно да се запише в училището, в което учи братчето или сестричето. Това от една страна ще избегне неудобството, създадено за родителите да водят децата в различни училища и по всяка вероятност ще даде възможност на по-малкото дете да се адаптира по-бързо в училищната среда.", каза Диана Вълчанова - началник на отдел контролни дейности в Дирекция "Организация и контрол" на МОН.

Електронно управление и медийна грамотност ще се учат от четвърти до седми клас, както и от девети до 11. клас. През последните две години от обучението ще има и гражданско образование. Там учениците ще говорят за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, корупция, дискриминация. А в програмите по литература са включени нови произведения.