Предлагат две училища в общината да бъдат включени в списъка на средищните за новата учебна година

Предложенията са за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - с. Търнене и ОУ „Антон Страшимиров” с. Бохот

Две учебни заведения на територията на община Плевен да бъдат включени в списъка на средищните за страната за новата учебна 2018-2019 г., ще обсъжда на предстоящото си заседание тази седмица Общинският съвет на Плевен. Предложенията са за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” - с. Търнене и ОУ „Антон Страшимиров” с. Бохот. Ако съветниците кажат да - до 10 септември трябва да бъдат внесени и съответните мотивирани предложения за това до Министерство на образованието и науката.

В предложението до общинска администрация от Теменужка Маринова - директор на ОУ „Антон Страшимиров", за включване на училището в актуализирания Списък на средищните училища в Република България за новата учебна година, се посочва, че в училището се обучават 28 ученици в задължителна училищна възраст от с.Тодорово и с. Брестовец, в които няма училище и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас, намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа. В предложението за ОУ „Св.Св.Кирил и Методий", внесено съответно от директора на училището Поля Блажева, се казва, че в училището се обучават 37 ученици в задължителна училищна възраст от с.Дисевица, в което няма училище осъществяващо обучение в съответния клас. И за двете учебни заведения е посочено, че имат възможност за целодневна организация на учебния ден и условия за осигуряване на обедно хранене. Материалната им база също отговаря на изискванията.

С Постановление на Министерски съвет от 29.06.2017г. за определяне на критерии за включване в Списъка на средищните детски градини и училища, са регламентирани изискванията и сроковете за предложенията до Министерство на образованието и науката. За да стане едно училище средищно, в него трябва да се обучават най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст от други населени места, в които няма училище и за които това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа. За пътуващите деца и ученици до средищно училище се осигурява безплатен транспорт. Списъкът на средищните училища се актуализира ежегодно по мотивирано предложение на кмета на Общината, след решение на Общинския съвет.