Приключиха редовните археологически проучвания на античен кастел и митница Димум в Белене

След завършването на полевата работа започват лабораторна и кабинетна такава, от които се очакват още интересни резултати

Приключиха редовните археологически проучвания на античен кастел и митница Димум в Белене, сектор Принципия, съобщават от РИМ - Плевен. Разкопките отново получиха целева финансова подкрепа от Министерството на културата и финансиране от община Белене. Ръководител на археологическите разкопки е Соня Лазарова (дългогодишен ръководител на проучванията), а неин заместник е Венко Иванов (археолог в РИМ – Плевен), научен консултант е доц. д-р Гергана Кабакчиева (НАИМ–БАН), а в екипа участват още Тинка Кръстева (РИМ – Плевен), Владислав Живков (докторант по археология СА в НАИМ-БАН). В работата са включени и ученици, студенти, работници, учители и общински служители от град Белене.

Археологическите разкопки през тази година бяха фокусирани върху допроучване на Принципията на кастела (генерален щаб) и изясняване на плана и функцията на по-ранните сгради попадащи под нея. Бяха открити редица интересни находки, сред тях са фрагмент от статуя на Асклепий (древногръцки бог на медицината), голямо количество метални (железни и бронзови) плочки от римски ризници тип loricasquamata, фрагменти от луксозни ранно римски керамични съдове, римски, византийски и османски монети.

След завършването на полевата работа започват лабораторна и кабинетна такава, от които се очакват още интересни резултати.