МОСВ осигури чували, ръкавици и гориво за кампанията "Да изчистим България заедно"

Служители на МОСВ и РИОСВ ще бъдат на местата за почистване, наред с всички граждани

За седма поредна година Министерството на околната среда и водите е партньор и участва активно в инициативата, организирана от bTV "Да изчистим България заедно". Символът и талисман на кампанията "Да изчистим България заедно" – Зеленко Зеленков, днес „помогна“ на служителите от Национален парк "Централен Балкан" и на РИОСВ – Смолян да натоварят чувалите и ръкавиците за чистенето на 15 септември. Останалите регионални структури се очаква да ги получат в следващите дни.

Подкрепата при подготовката на националната кампания се осигурява от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с предоставяне на чували за събиране на отпадъци и ръкавици за еднократна употреба, които се раздават чрез изнесените структури на МОСВ – Регионалните инспекции по околна среда и води, Басейновите дирекции и Националните паркове. През 2018 г. МОСВ осигури 40 000 чувала и 80 000 чифта ръкавици. 3590 бона за гориво се изпращат на областните управи за транспортиране на събраните отпадъци до регионалните депа на останали неизвозени отпадъци, събрани от доброволци в рамките на кампанията. 

Чрез Националното сдружение на общините в Република България, МОСВ покани всички общини да се включат в инициативата и да координират транспортирането на отпадъците, които ще бъдат събрани на тяхна територия по време на организираното почистване. Събраните от замърсените терени отпадъци ще се извозват само до Регионалните системи за управление на отпадъците. Достъпът до регионалните депа ще е свободен за всички транспортни средства, които се включват в инициативата. Операторите на Регионалните системи ще отчетат количествата на постъпилите отпадъци и ще изпратят информацията до съответната РИОСВ. Участниците в кампанията трябва да знаят, че събраните отпадъци  трябва да бъдат извозени до съоръжение за сепариране и/или депониране, за да се предотврати разпиляване по почистените вече терени в цялата страна.

Служители на МОСВ и РИОСВ ще бъдат на местата за почистване, наред с всички граждани, включили се в инициативата и ще координират и подпомагат кампанията на 15 септември. Те ще събират и обобщават информация за събраните отпадъци по време на „Да изчистим България заедно“.

В рамките на инициативата на бТВ от 2012 г. досега са събрани около 86 000 тона отпадъци на територията на цялата страна. Премахнати са над 7300 нерегламентирани сметища.