За да има желаещи да финансират АЕЦ "Белене", трябва да се определи форма на държавна гаранция

Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев броят на желаещите да участват в тръжната процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде сведен до минимум, ако в нея остане изискването да няма държавна помощ за проекта, предаде БНР. Основното, за да има желаещи да финансират централата, е да се определи формата, под която държавата може да подпомогне проекта, посочи Георгиев:

"Има доста начини да се получи някаква форма на държавна гаранция. Например, чу се, че представителите на CNNC са посочили, че ако те започнат при тези условия да финансират строителството на АЕЦ "Белене", ще поискат в бъдещия договор да бъде записано, че ако някое бъдещо правителство на България реши да прекрати договора, след като компанията е започнала да изпълнява задълженията си по него, те ще си поискат обратно парите, които са изразходили до въпросния момент. Това е една форма на държавна гаранция".

Георгиев посочи, че признаването или непризнаването на инвестираните до момента средства от българска страна в проекта е дискусионен въпрос: "Най-вероятно по тази тема ще се изкажат бъдещите участници във втората задача, която трябва да изпълни Министерството на енергетиката, а именно подготовката на тръжната процедура за финансиране".