"Есен Джаз фест" в Плевен продължава тази вечер

Музикалното събитие се провежда в парка на Регионалния исторически музей

Плевен е домакин на второто издание на "Есен Джаз фест", чието мото тази година е "От Африка до Плевен". Музикалното събитие се провежда в парка на Регионалния исторически музей, а ето какво включва програмата за днес.

8 септември 2018 (събота)

19.00ч. – FLY WE TO THE MOON (България)

Една от сравнително редките появи на групата на сцена през последните две години, участието на Fly We To The Moon в„Есен Джаз Фест“ е част от линията, която фестивалът заяви още на първото си издание с изпълнението на „Infusion” от Теодосий Спасов и Иван Шопов, Nocktern и Surbahar – портрети на водещи български формации, творящи на границата между джаза и авангардната електронна и електроакустична музика. Подобно за Hakos Trios, и Fly We To The Moon имат два основни варианта: по-често трио (Росен Захариев – тромпети, перкусии, електроника, Александър Даниел – барабани и Тодор Стоянов – клавишни, електроника) и понякога квартет (с Георги Дончев на контрабас). Групата е част от лейбъла и кръга музиканти-новатори Big Banda и е представяна на почти всички водещи форуми за неконвенционална музика у нас, както и на различни сцени в Германия, където Тодор Стоянов и Георги Дончев живеят. В рамките на платформата „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, почетен селекционер на програмата на „Есен Джаз Фест“ за втора поредна година и медиен партньор на фестивала, преди три години Fly We To The Moon участваха в специален сценичен джем сешън с британските електро-джаз ветерани Eyebrow (Бристъл), а само преди няколко седмици Росен Захариев и Александър Даниел свириха в трио с ганаеца Аюуне Суле от групата на Кинг Аишоба на фестивалите „Джаз на село“ (Камен бряг) и „Варненско лято“.

20.30ч. – ILIRE AVDIU QUARTET (Косово - България)

Албанската кларинетистка, композиторка и преподавателка по музика от Прищина Илире Авдиу пристига за първи път в България точно година след излизането на дебютния й албум A Night In Pristina.

 Едно от интересните имена на младата косовска джаз сцена, Илире Авдиу съчетава в пиесите си класическите джазови кодове с оригинална композиторска мисъл и фино преплетени албански фолклорни мелодии. По продукцията на албума й е работил Ален Хаджистефанов от Скопие, водещ тон-инженер със завидна биография не само на Балканите, но и отвъд Атлантика, а за българската сцена Илире Авдиу е открита от музикалната платформа Balkans – Ways To Friendship.

В Плевен Илире ще представи музиката си заедно с българските музиканти Станислав Арабаджиев (пиано), Стефан Горанов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас) – група, създадена специално за събитието и включваща водещи български джазмени от последните две поколения, свързани по един или друг начин с „Есен Джаз Фест“. Припомняме, че Станислав Арабаджиев участва миналата година на фестивала като пианист на групата на Венци Благоев, а Стефан Горанов, чиято връзка с Плевен е още по-дълбока и изначална, представи групата си на фестивала „Джаз в Галерията“, предшественик на „Есен Джаз Фест“, през 2016г. Михаил Иванов пък (също възпитаник на Грьонингенската консерватория, както и други участници тази година) е познат у нас като басист на няколко интернационални формации, с които е свирил на всички големи фестивали в България през последните години – Jalkan Bazz (Франция/ Босна/ България), „Димитър Бодуров Трио“ (Холандия/ България), „Мартин Любенов Трио“ и др.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОГРАМА:

7, 8, 9 септември – от 17.30 до 19.00ч. – специални диджейски подгряващи сетове на радиоплатформата „Аларма Пънк Джаз“ с музика в духа на „Есен Джаз Фест“, които ще Ви запознаят с най-новото от съвременната джаз сцена в Европа, Америка, Африка и Азия и подвижно радио студио на живо с водещ Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“ на БНР.

На 8 и 9 септември – от 11.00 до 12.30ч. – Ателиета по африкански танци с Мария Косса - артист-изследовател с корени от Мозамбик. Танцовите стилове, в които има познания са афро хаус, афробийт, микс от традиционни африкански танци. Работи с танцьори и хореографи от България, Танзания, Уганда, Кот д’Ивоар, Нигерия, Гана. Преподава в Dance Station Paradise, в Dance Station NDK, в Studio Dance Zone, в Derida Dance Center, в International Dance Academy 360°. През 2016 г. е съорганизатор на първото в България честване „Ден на Африка“ с дневна и вечерна програма. Съосновател е на сдружение „Културовеци“, чиято мисия е да осъществява диалог между българската и африканските култури (по информация от http://dancestation.bg )