Председателят на Общинския съвет пожела успех на МУ-Плевен през новата академична година - pleven.utre.bg

Председателят на Общинския съвет пожела успех на МУ-Плевен през новата академична година

10 септември 2018, 15:19 | plevenutre.bg
 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

 • Снимка:
  ОбС-Плевен

С полагане на академична клетва днес от 511 първокурсници започна новата учебна година

С полагане на академична клетва днес от 511 първокурсници започна новата учебна година в Медицинския университет в Плевен. Сред официалните гости на тържественото откриване в зала „Магнум” на Втора клинична база бе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който поздрави студентите и преподавателите от името на местния парламент!

"За 44-ти път в своята история Медицинският университет в Плевен посреща своите първокурсници. За мен е истинска чест отново да Ви поздравя от името на Общинския съвет и лично от свое име с тържественото откриване на академичната 2018/2019 година! За нас и за всички Вас този ден е наистина специален!“, се казва в поздравлението от председателя на ОбС - Плевен Мартин Митев. В него се посочва още, че авторитетът на висшето учебно заведение е резултат от дългогодишен труд на поколения прекрасни преподаватели, на техния професионализъм и всеотдайност да дават знания и подкрепят професионалното израстване на своите студенти. На ръководството на Университета Медицинския университет, на всички преподаватели и студенти Мартин Митев пожела здраве, лична и професионална удовлетвореност!

Всички новоприети студенти, при влизането си в залата, получиха днес свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus, който прозвуча и при посрещане на академичното ръководство. Първото обръщение към първокурсниците направи проф. Маргарита Александрова - зам.-ректор по учебната дейност, която в качеството си на водещ на тържествената церемония представи академичното ръководство на вуза. След кратка видео презентация, посветена на успехите на Университета, приветствие отправи и ректорът на МУ - Плевен проф. д-р Славчо Томов. В обръщението си той посочи, че да си част от академичната общност е не само чест и привилегия, но и огромна отговорност – към семейството, към близките, към преподавателите, и пожела на всички първокурсници „На добър час!“ и успешна академична 2018/2919 година.

За първа година сред първокурсниците в специалност „Медицина“ на вуза има четири с максимален бал 36.00, които са възпитаници на две от елитните гимназии в град Плевен – МГ „Гео Милев“ и ДФСГ „Интелект“. Това са Елица Кръстева, Екатерина Ватева, Кристина Пеева и Марина Димитрова, които отговориха на приветствието на проф. д-р Томов от името на новоприетите студенти.

На тържественото откриване на новата академична година всички първокурсници на МУ – Плевен за първи път станаха част и от нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Той бе въведен на 19 февруари 2018 г., когато официално стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти.

След успешна кандидатстудентска кампания Медицински университет - Плевен попълни всички места за обучение по държавна поръчка в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в професионалните направления – медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище реализира увеличен прием на студенти по държавна поръчка за специалностите „Медицина“ (120), „Фармация“ (60), „Медицинска сестра“ (70), „Помощник-фармацевт“ (21), „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (40) и „Медицинска козметика“ (15). След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, за поредна година Университетът обяви и запълни 24 места за обучение на студенти срещу заплащане в специалност „Медицина“ и в бакалавърските специалности.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета