Невяна Владинова: Не беше страшно, но трябва да съм по-смела

В първия ден на шампионата на планетата своите композиции показаха общо 150 гимнастички

Българските гимнастички започнаха много силно участието си на световното първенство по художествена гимнастика в София. Подкрепяни от феновете по трибуните в "Арена Армеец" Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн изпълниха стабилно, без грешки и с много настроение съчетанията си с обръч.

Най-силна оценка на този уред от българките получи Боряна Калейн. Тя беше оценена с 19.050 точки, от които 11.000 за трудност. Катрин Тасева има 18.850 точки (10.600 за трудност), а Невяна Владинова - 18.700 (10.200 за трудност). 

Така Калейн е с втора по сила оценка на обръч след първия ден, Тасева с трета по сила, а Владинова - с пета. Влада Николченко от Украйна е временен лидер на обръч с 19.850 точки.

Отборно след първия ден от общо четири на квалификациите България е на второ място със сбор от 56.600 точки. Временен лидер е Русия с 60.450 точки, а на трета позиция е Украйна с 54.125 точки. Следват съставите на Италия, Беларус, Израел и други.

В квалификацията за многобоя Боряна Калейн е пета, Катрин Тасева - седма, а Невяна Владинова - девета. Води рускинята Александра Солдатова, пред сестрите Дина и Арина Аверини.

В първия ден на шампионата на планетата своите композиции показаха общо 150 гимнастички.

Според регламента, в първите четири дни на шампионата са квалификациите за многобоя, финалите на отделните уреди и състезанието за отборното класиране. Всеки ден грациите играят по един уред - понеделник и вторник на обръч и топка, а сряда и четвъртък на бухалки и лента. За финалите на уредите се класират осемте гимнастички с най-високи оценки от квалификациите, но само по две от държава. Първите 24 в общото класиране влизат сред 24-е финалистки в индивидуалния многобой, който е в петък.
Днес гимнастичките от Русия играха много силно с топка и получиха най-високите оценки до момента. Александра Солдатова беше оценена с 20.250 точки, Дина Аверина с 20.150 точки, а Арина Аверина с 20.050 точки.
Утре състезателките продължават квалификациите с обръч и топка. Българките ще играят с топка, а рускините - с обръч. Вечерта са финалите на тези два уреда.
Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн са в края на втория поток, който започва в 12.10 часа.
Официалното откриване на световното първенство е във вторник от 19.15 часа.