Плевен ще почете паметта на загиналите в кръвопролитния Трети щурм за освобождението на града

Панихидата ще се състои на 11 септември пред Костницата в „Скобелев парк-музей”

На 11 септември 2018 г. се навършват точно 141 години от Третия щурм за Плевен, останал в историята като едно от най-драматичните събития в Руско-турската война 1877-1878 г. 

Община Плевен и Регионален военноисторически музей - Плевен канят на панихида в памет на загиналите воини по време на Третия щурм за града. Събитието ще се състои от 11.00 ч. пред Костницата в „Скобелев парк-музей”.

На 11 септември 1877 г. руската и румънската армии атакуват Плевен от изток, югоизток и юг. Единствено отрядът на генерал М.Д.Скобелев успява да пробие турската отбрана и превзема редутите “Кованлък” и “Иса-ага”. В този щурм императорската руска армия, българското Опълчение и съюзническата армия са загубили над 18 000 български опълченци и войници. Затова мястото на сраженията е наречено Мъртвата долина. В периода 1903 - 1907 г. на мястото на бойното поле, там където се е сражавал отрядът на генерал Скобелев, е създаден Скобелев парк - музей, един от паметниците на българската признателност към загиналите руски воини. на същото това място на паметната дата 11 септември от 1907 г. с малки прекъсвания във времето се отслужва и панихида в памет на героите от Третия щурм за Плевен.